STABILA – Компанията, която промени измерването

Свикнали сме да мерим всичко – времето, налягането, площта, квадратурата, дължината и какво ли още не. И колкото повече светът се развива технологично, толкова по-голяма става възможността да отмерваме все по-прецизно. С точност, която понякога излиза извън обхвата на човешкото око. А когато става дума за строителство, точните мерки са не просто възможност, а абсолютна необходимост. Една малка неточност и сградата може да рухне. Или стената да се изкриви. И всички усилия да отидат на вятъра.

Стремежът да мериш

Човекът се опитва да измерва още от древни времена. Липсата на единна мерна система налага да се използват мерки, които са познати и достъпни за всички. И първите такива измервателни единици за разстояние стават частите на човешкото тяло – лакът, коляно, педя и т.н. Разбира се, с течение на времето измерването започва да става все по-точно. Впрочем, смята се, че първата линийка е измислена още през ХV в. пр.н.е.

Познатата ни днес метрична система е въведена за първи път по време на Великата Френска революция в края на ХVIII в. И много бързо се разпространява и възприема като възможност да се отмерват разстоянията. През следващия ХIХ в. започва и търсенето на възможности измервателните инструменти да станат по-удобни и по-достъпни. Още през 1829 г. в Шефилд е патентована първата измервателна ролетка, която по-късно е доусъвършенствана. Но за времето си изобретението е все още твърде скъпо и не успява да измести добрите стари сгъваеми дървени метри. През 1865 г. германецът Антон Улрих започва производството на такива метри. Това е чичото на основателя на компанията STABILA Густав Улрих. Явно семейство Улрих имат таланта да намират полезни решения, свързани с измерването, защото през 1886 г. Антон Улрих и брат му Франц успяват да измислят възможност как да се усъвършенства сгъваемата измервателна ролетка, така че лентата да се прибира по-лесно в кутийката. Те патентоват вградения пружинен механизъм /шарнир/ в корпуса и така създават ролетката във вида, в който я познаваме и днес.

Пътят на STABILA

С изобретението на братята Антон и Франц Улрих, измервателната ролетка вече става достъпна и много скоро започва серийно производство. Три години по-късно, през 1889 г. синът на Франц, Густав Улрих основава фабрика за производството на метри /„Meterfabrik”/ в Анвайлер/Пфалц. Продукцията е толкова добра, че започва износ за много европейски страни. Измервателните ролетки и нивелирите, произведени от него, се купуват дори в далечна Русия. По онова време разстоянията не се преодоляват както това става днес, така че само можем да си представим мащаба на износа, който реализира компанията. Няколко десетилетия по-късно, през 1925 г. фирмата вече произвежда пълен асортимент от измервателни инструменти. А след още няколко години – през 1929-та, е регистрирана търговската марка STABILA, която ще се превърне в гигант не само по отношение на Стария континент, но и в света.

Втората световна война е време на изпитание за всички. Редица производства прекъсват. Компанията възстановява производството си през 1945 г. В следващите години и десетилетия STABILA не просто се стреми да произвежда качествено, но и е лидер при въвеждането на нови технологии. През 1952 г. компанията защитава патента за либелата от акрилно стъкло и става първият немски производител на подобни уреди, който прави нивелири от лек метал. Две години по-късно следва нов успех – STABILA изобретява измервателната лента от фибростъкло. През 1994 г. фирмата преминава в новата ера на електрониката. Започва производството на лазерните измервателни инструменти.

Продуктите на STABILA са част от богатия асортимент на „Стефан Вълев” ЕООД. Защото нашата цел е не просто да продаваме материали за строителството, а това да са продукти с доказано качество.