За банята с любов: от какво да спестим и къде да се разпрострем в бюджета за предстоящия ремонт (втора част)

Знаем, че всеки иска да инвестира парите си разумно, за това нашият екип се постара в няколко статии да събере полезни съвети за това кои са нещата, от които не трябва да пестите средства и кои са тези, които могат да понесат икономии. Вижте началото тук , а ние няма да се бавим и веднага ще преминем към темата на този материал, а именно…

Добрата новина: не е нужно да похарчите цяло състояние за плочките в новата си баня.

Знаем, че вече си отдъхнахте, защото това е едно от най-тежките пера в бюджета. Махането на стари плочки е същински ад, поставянето на нови е скъпо удоволствие, а при лошо изпълнение или некачествени материали излизат дефекти, които трудно се отстраняват и дразнят окото. Но все пак плочките са сред онези неща, които могат да ви спестят доста пари, стига да знаете как да взимате правилните решения.

Трябва да знаете, че фаянсовите плочки се поставят на стените, а теракота и гранитогреса са подова настилка. Разбира се можете да изберете гранитогрес за стените, има такъв облицовъчен и той може да свърши отлична работа, но фаянсовите плочки не могат да се поставят на пода, тъй като те са по-крехки и не са подходящи за голямо натоварване.

Плочките като материал и полагане могат да варират в много широк ценови диапазон. Новите технологии за изработка създават наистина добри имитации на естествен камък, мрамор и дърво като по този начин ви спестяват много разходи за облицоване на банята, без да се прави компромис с естетиката. Използването на мозаечна облицовка също е чудесен вариант: освен, че в момента е на мода, тя е и доста икономична. Ако пък сте хвърлили око на скъпи и красиви плочки, можете да ги използвате като акцент и да ги комбинирате с по-евтини в подходящи цветове и размери.

Не забравяйте и за боята, тапетите за баня и декоративните стикери. Можете да се възползвате от тях като средство за придаване на характер на помещението на една или повече стени, а дори и с контрастен нюанс по тавана. Можете да се придържате към неутрални цветове за плочките, за да можете да актуализирате цвета на боята си, когато пожелаете. (Това е значително по-евтин вариант.)

„Защо да купувам повече плочки? Ако не стигнат, ще отскоча за още!"

С проект, който ще изготвим за вас безплатно при покупка на плочки, ще знаете точния брой, необходим от всеки вид, като е важно да вземете малко повече, тъй като в процеса на редене има загуби, а докупуване на плочки може да ви забави или просто да се окаже невъзможно заради изчерпани количества. Препоръчваме ви да закупите между 10% и 15% бонус и да си спестите главоболия, които не са за подценяване

Трябва да мислим навреме и за разходите за труд на майсторите и за допълнителните материали. Чисто ценово в контекста на монтажа, едно е да се редят плочки с размери 25/40 или 33/33, а съвсем друго, да се лепят значително по-малки плочки, например 15/15, 10/10 или мозайка. Такива размери предполагат и по-голямо количество фугираща смес и повече време за полагането й. Добре е да се вземе под внимание също до колко ще е сложна една баня. Всяко наличие на фризове, декориращи плочки, пана, лайсни, пилене на плочки (герунг), чупки, ниши, обръщане около вратата, прагчета, диагонално нареждане на теракота и тн. се заплащат допълнително на майсторите, но пък със сигурност са елементи, които ще придадат завършен вид на облицовката.

Споменахме фугиращата смес, а тук е важно да знаете повече и за самите фуги.

При полагането на плочки за баня, съществува стандартизация на фугите и те биват 1, 2 или 4мм. Има хора, на които им харесват, а на други не, но за тези които са против, нека уточним, че фугата при плочките за баня не е само въпрос на естетика, особено тогава, когато става дума за домове в новопостроени сгради. Фугата

  • запечатва плочката и удължава живота ѝ. В зависимост от поставянето между плочките може да попадне вода или влага и след време да я повреди, като по нея избият петна. Още по-лош вариант: ако проникването на влага е периодично и постоянно явление, то тогава мухлясват не само плочките, но и стената под тях като това води избиване на влага и плесени и от другата ѝ страна;
  • когато се поставят плочки е добре да се оставя фуга 1-1,5мм за да може сградата да "диша;
  • за всички, чиито домове се намират в новопостроени сгради, е всеизвестен факт, че сградата има период на слягане или т. нар наместване.

В този случай оставянето на фуга е задължително, то има за цел при слягане на сградата да се предотврати напукването на плочките. По въпроса за плочките можем да ви кажем много, но ви препоръчваме да прочетете и статията ни Какво трябва да имаме предвид, когато избираме плочки, а след това да заповядате в някой от нашите шоуруми, за да можете с помощта на нашите консултанти да вземете най-доброто решение за предстоящия ремонт.