Визионерът, който промени съвременния бизнес

Кратката история на създателя на марката Panasonic

Тази история прилича повече на филмов разказ, отколкото на действителност. Но е толкова истинска, колкото са истински уредите, системите и материалите, носещи марката Panasonic.

Началото

През 1894 г. в семейство, живеещо в малко японско селце в близост до Осака, се ражда девето дете – Коносуке Мацушита. По онова родителите на Коносуке се справят добре финансово, но 4 години по-късно погрешни стъпки на бащата довеждат фамилията до пълно обедняване. Тъй като не могат да смогнат с изхранването и учението на детето, когато то става на девет години, родителите решават, че единственият изход е да работи. Започва като чирак в магазин в Осака, после в магазин за велосипеди, а след това продължава в Електрическата компания на града. Там момчето придобива първите си познания в областта на бизнеса. Оказва се бързо възприемчив младеж и едва 22-годишен, вече е назначен за инспектор. През цялото време Коносуке се опитва да подобри продуктите на фирмата и предлага подобрения, но те са отхвърляни. През 1917 г. отново предлага изобретение – този път по-елегантен модел на щепсел. Когато и тази идея не среща подкрепа, младежът решава да продължи пътя си сам. Заедно със сестра си и зет си отварят малко магазинче в едно мазе. Там продават електрическо оборудване. В началото нещата тръгват зле, но малко след това голяма поръчка ги укрепва финансово. И така, с първоначален капитал от 100 йени, през 1918 г. Коносуке основава фирма, която кръщава Matsushita Electric. Скоро след това Коносуке Мацушита успява да наеме двуетажна къща, в която отваря магазин и работилница. Предлага и някои свои изобретения.

Нестандартни подходи

По онова време велосипедите са основно превозно средство. Младият предприемач забелязва, че фаровете, които се използват за колелата, имат нужда от подобрение. И успява да ги подобри, като създава по-издържливи батерии за тях. Само че изобретението отново не среща радушен прием. Тогава Мацушита прави едно от първите си бизнес ноновъведения. Наема трима търговци, които обикалят продавачите на велосипеди и им предлагат продукта, без да изискват от тях предварително заплащане. Дотогава този подход не е познат в Япония. Като виждат, че не рискуват нищо, търговците на дребно се съгласяват. И не след дълго фаровете стават абсолютен хит. Коносуке прави и още някои дребни изобетения, които също започват да се продават добре. Това изстрелва младия предприемач напред и само седем години по-късно той вече строи своя първи истински завод. Още няколко години след това заводите вече са няколко.

През следващите десетилетия компанията прави и още нестандартни ходове, като в крайна сметка успява да наложи по целия свят своите марки National, Technics и най-вече Panasonic.

Нова бизнес философия

Коносуке Мацушита се превръща в един от знаковите за ХХ век предприемачи не само в Япония, но и в света. Освен деен и успешен бизнесмен, той е визионер и създател на бизнес философия, в която водещо е мястото на хората. Мацушита остава верен на принципа, че цената на една компания е равна на цената на човешкия фактор. Затова създава специални центрове за обучение на персонала в предприятията си с идеята, че развитието на фирмата е пряко свързано с личния просперитет на всеки от служителите и на страната.

Преминала през изпитанията на войни и жестока конкуренция, компанията, основана от Коносуке Мацушита, остава еталон за съвременния бизнес. Днес производството на Panasonic обхваща огромен диапазон от системи, услуги и продукти – от битова електронна техника до промишлени устройства и строителни материали.

Продуктите с марка Panasonic са част от богатия асортимент, който предлагаме в „Стефан Вълев“ ЕООД в областта на електрическото оборудване и осветление.