Кралицата на покривите

Когато хората започват да строят домове, един от основните въпроси е свързан с покрива. Защото каквато и здрава стена да построиш, когато къщата не може да се запази суха, всичко става безсмислено.

Съвременните технологии позволиха създаването на различни иновативни и елегантни покривни покрития, но керемидата продължава да бъде символна. И не случайно я наричат „кралицата на покривите”.

От дълбока древност

Разбира се, първоначално древните хора опитват да покриват домовете си с подръчни материали, най-често с кожи или слама. Но бързо става ясно, че това е недостатъчно. Особено там, където има изобилни дъждове и сняг. Дървеният материал също не е достатъчно добро решение, защото подгизва. И се появява керемидата. Тя представлява вид плоча от печена глина, обикновено в червеникав цвят. Този материал се утвърждава, тъй като позволява водата да се оттича и така да се предпази сградата. Смята се, че първите, които употребяват керамични керемиди, са древните китайци още около 5 000 години пр.н.е. Образци от керемиди са открити в селцето Милой в Гърция. Археолозите датират находката на близо 2 300 години преди новата ера. Древните етруски използват плоски и леко заоблени плочи с големина между половин и един метър.

В Европа керемидата е известна сравнително рано, но голямото разпространение започва от ХII в.

По заповед на краля

Крал Джон I със сигурност е един от най-недолюбваните английски монарси в историята. В народните предания именно той е злият владетел, срещу когото се бори легендарният Робин Худ. Но в едно отношение този монарх има своя важна заслуга. По време на царуването му през ХII в. в Лондон количеството на пожарите е толкова голямо, че започва да застрашава града. Причината е, че болшинството от покривите са сламени и съответно лесно запалими. Кралят е принуден да издаде закон, с който в Лондон жителите на града се задължават да подменят сламените покриви. Така на Стария континент започва по-масовото използване на керемидите.

Следващият голям бум на керамичните покрития идва през ХV в., когато в Холандия започват да се използват S-образните керемиди. Те бързо се утвърждават и в други страни.

Индустриалното производство на керемиди започва в Англия в началото на ХIХ в. А в средата на същия век в Германия са открити бетонните покривни плочи.

Керемидите днес

Разбира се, днес изборът на материали и покривни системи е голям. Както е голямо и разнообразието от покриви – скосени, плоски, облит.н. Търсят се все по-нови методи, като стремежът е материалите да са водонепропускливи и огнеупорни. Същевременно керемидите имат своите сериозни предимства, особено за страна като нашата, където температурите в различните сезони достигат до огромни амплитуди. Причината е, че керемидите не влияят върху вътрешната среда и сградата е в състояние да запази вътрешната си температура. Освен това материалът е достатъчно издръжлив на атмосферните влияния.

Още едно предимство на керемидите е, че придават на сградата естетически и елегантен вид.

Компанията ни „Стефан Вълев” ЕООД се стреми да покрива широка гама от продукти, за да спазим едно много важно изискване – нашите клиенти да имат възможност за избор. При това този избор да бъде измежду продукти и марки, утвърдени не само у нас, но и на европейския и световен пазар в съответната област. Затова предлагаме керемиди от водещи производствени гиганти, като BRAMAC и Wienerberger. А за да се прецени кои керемиди са най-подходящи за конкретния случай, могат да помогнат нашите висококвалифицирани специалисти.

Още новини