Идеи за двора, които ще го направят по-забавен - част 1

С наближаването на летните месеци, започваме да прекарваме все повече време на двора. Много от нас го използват като зеленчукова градина, но не бива да забравяме, че дворът ни може да бъде и място, където да прекарваме приятни часове със семейството си или с приятели. И не е лошо да помислим как да разнообразим това място, за да стане то по-интересно и атрактивно.

Много често в двора ни има места, които могат да бъдат наречени „мъртви зони“. Т.е. части, които буквално пустеят, защото там няма нищо. А защо да не създадем места, които да се превърнат в дестинация, която да уплътни пространството и визуално, и функционално?

Разбира се, някои от идеите може бъдат свързани с по-голям бюджет, но други могат да ни излязат много изгодно и въпреки това да бъдат достатъчно ефектни.

Огнище

Защо не помислим да изградим малко огнище в някоя от частите на двора, която в момента не използваме активно? Това може да се превърне в уютно местенце, където вечер да прекарваме приятно времето си. Особено ако около огнището създадем пространство, на което да разположим столчета или пейки. Има най-различни варианти за такива пространства, като особено интересни са изградените на различно ниво, като се използва по-висока или по-ниска част на двора.

Изграждането на самото огнище не е кой знае колко трудно и повечето от нас биха могли да се справят сами. Важното е да не е в близост до дървета, защото огънят може да възпламени клоните и листата и да бъде изградено от материали, устойчиви на високи температури. Най-добрият вариант са огнеупорните тухли, а ако искаме да му придадем по-старинен вид, можем да облицоваме отвън с камъни или гнайс. В никакъв случай не бива да използваме речни камъни, защото при продължително нагряване има голяма вероятност да се пръснат. Огнището може да бъде използвано и като скара, на която да печем месо или зеленчуци.

Малка водна атракция

Водата винаги е привлекателна. Тихият ромол на горското поточе или водата, която се стича от водопада, са успокояващи и същевременно могат да придадат допълнително очарование на двора ни. Можем да изградим миниатюрен водопад, езерце или дори малка рекичка. А може и всичко заедно, разбира се. А какво ще кажете за малко фонтанче? Тук идеите могат да бъдат безброй, а ефектът от подобно съоръжение ще бъде голям.

За изграждането на водна конструкция можем да се обърнем към специалисти, но бихме могли да опитаме да направим това и сами, особено ако имаме представа от свързване на помпи и се съобразим с наклон и налягане. За водопад или езерце, освен подходяща помпа и корито, ще ни бъде необходимо и водонепропускливо покритие. А за да изглежда нашият водопад точно както си го представяме, можем да изградим и тухлена конструкция като основа.

Осветление

Когато настане вечер и слънцето се скрие, ако не сме поставили подходящо осветление, животът на двора може просто да приключи. Но вечерта може да се превърне и в много приятно изживяване. Всъщност, осветлението е възможност да превърнем всяка част от двора ни в атрактивна картина, която да създаде допълнителни позитивни емоции. Можете да прочетете повече за това в една от предишните ни статии.

Всичко, което ви е необходимо за реализирането на вашите идеи в областта на строителството, оформлението на двора или осветлението, както и подходящи за целта инструменти, можете да откриете в шоурума на „Стефан Вълев ЕООД в гр. Троян.