Нашият прекрасен дом

Няколко неща, които не бива да пропускаме, за да стане домът ни здравословен и уютен

Да имаш красив и уютен дом е важно. Ако не чувстваме жилището си удобно и приятно, то ще бъде просто площ, която обитаваме. Затова е нужно да създадем атмосфера, в която да ни е комфортно и домът ни да бъде място, което да усещаме близко до собствените ни разбирания за почивка. Всъщност, именно възможността да си осигурим пълноценна почивка е един от главните фактори, които според болшинството от хората, могат да направят мястото, където живеем, именно дом.

Добрият сън

Редица медицински изследвания доказват, че когато лишим тялото си от пълноценен сън, в него настъпват нежелани промени и организма ни е подложен на сериозен стрес. И обратно – добрият сън може да ни даде прилив на енергия и здраве. Затова едно от първите неща, за които следва да помислим, когато планираме своя дом, е да си осигурим подходящо място, където да можем да се наспиваме добре – да затъмняваме помещението в достатъчна степен и да е тихо.

Температурата в стаите


Всеки от нас си има свой любим сезон. Едни предпочитат прохладата на есента или зимата, а други чакат с нетърпение горещите лъчи на лятото. Но когато сме вкъщи, най-добре е да осигурим на тялото си умерена температура. В противен сучай натоварваме организма си и без да усетим, той започва да страда. Според специалисти, най-добре е температурата да бъде съобразена със сезона. Ако навън е горещо, вътре следва да е леко прохладно. А за да се чувстваме комфортно когато навън е сковал студ, вътре трябва да е достатъчно топло.

Влагата

Когато планираме изолацията вкъщи, е добре да изберем такава, която да предпазва помещенията от натрупването на влага. Твърде голямата влажност може да съсипе ремонта ни, като започне появата на плесен и гъбички. Но също така може да е вредна и за здравето ни. Доказано е, че влажният въздух води до затруднения в дишането, и дори може да ни докара сериозни болести на белите дробове.

Въздухът, който дишаме

Освен да внимаваме за влажността, трябва да не забравяме и да проветряваме помещенията редовно. Което означава да имаме достатъчен достъп до чист въздух. Застоелият въздух е вреден, защото се натрупват прахови частици, които поглъщаме и те полека замърсяват организма ни.

Светлината


Днес има много възможности за създаването на разнообразно осветление. Някои предпочитат по-приглушената светлина, а за други е важно в стаите да бъде много светло. Но каквито и варианти да харесваме, би било много удачно, ако има възможност в помещенията да прониква дневната светлина отвън. Тя няма да натоварва очите ни и няма да се чувстваме отпаднали. Затова при планирането е добре да помислим за правилно разположени прозорци.

Разбира се, има още редица детайли, които пряко или косвено влияят върху здравето ни и начина, по който се чувстваме у дома. Но за да успеем да създадем уюта, за който мечтаем, и да имаме здравословна жизнена среда, е важно да разполагаме с необходимите материали. „Стефан Вълев“ ЕООД е компания с опит и редица проверени във времето партньори. Поддържаме богата гама от продукти за грубо и сухо строителство. Предлагаме и проектиране на бани. При нас клиентите могат да получат не само възможност за избор между утвърдени производители, но и компетентна помощ от специалисти.