Цветовете на нашия дом

Кога човекът решава да украсява стените на дома си, за да му стане по-приятно да живее там? Вероятно всичко започва още по времето, когато първобитните хора започват да драскат по стените на пещерите първите скални рисунки. Може би, за да се похвалят на другите с какво голямо животно са се преборили. А може би, просто защото да изобразяваш е част от човешката природа. Но след това идва и моментът, в който за древните не е достатъчно само да чертаят, а започват да търсят и начини да оцветят рисунките си. Първият известен цвят, който първобитните хора използват, е жълтият. Добиват го от изгорелите дървета. А по-късно, когато пещерите са заменени с къщи, се появява и по-сериозната необходимост те да бъдат украсявани, за да се превърнат в уютен дом.

Първите бои

Разбира се, цветовете на дома, такива, каквито ги познаваме днес, идват много по-късно. Докато човекът се научи да добива бои, с които да рисува или боядисва стените, минават хилядолетия. Първите бои се получават от различни растения и минерали. И, разбира се, в никакъв случай не може да се говори за изобилие от цветове. Но стремежът на човека да изобразява света в цялата му палитра, става все по-голям. Първите успешни образци се появяват в Древния Египет, в Древния Рим и Елада. Но тайните на старите майстори се изгубват и са възстановени едва през ХVI в. от известния архитект Андреа Паладио. Само че за получаването на боите се използват материали, като арсен и олово. И бързо става ясно, че тези компоненти не се отразяват добре на здравето на обитателите. Това е вероятно първият сигнал, че използваните за боядисване или украса бои трябва и да не нанасят вреда. Разбира се, в наши дни европейските изисквания за екологичност на предлаганите продукти са изключително високи и компаниите, които залагат на тази страна на производството, със сигурност ще имат все по-голям успех. В крайна сметка, освен да е красиво, е важно и да е безвредно за човека.

Интериорните решения днес

Развитието на науката и технологиите през ХХ век доведе до истинска революция в практически всички области на живота, включително и при боите. Днес се произвеждат бои и оцветители в хиляди нюанси. Дизайнерите имат възможност да развихрят фантазията си и да постигат все по-интересни и разнообразни решения за дома, офиса или търговския обект. Разбира се, стремежът е не просто да се постига ефектно покритие, но то да може да се нанася лесно и да е достатъчно трайно и издържливо на всякакви влияния. Изборът е огромен, но е важно да се има предвид, че понякога ниската цена на дадени продукти може да означава, че са използвани недотам безвредни съставки. Затова е препоръчително да се избират продукти на утвърдени производители, които произвеждат доказано качествени материали и държат на чистотата на използваните компоненти.

Редовните ни клиенти знаят, че „Стефан Вълев” ЕООД разполага с богата гама от материали за всякакъв тип строителство и за интериорни решения. В нашия Тониращ център предлагаме продукти от утвърдени производители, като KRAFT /водещият бранд на Druckfarben Hellas/ , Ceresit, Baumit и Оргахим. А това вече е известна гаранция, че стоката е качествена. Освен това нашите консултанти винаги са готови да помогнат да се направи най-добрият избор.

Още новини