Светлината в дома ни

Когато планираме ремонт или промени в дома си, мислим най-вече за стените, за банята или кухнята, за цвета на мебелите. И често пропускаме да помислим какво осветление би било най-подходящо за интериорното решение, което сме избрали. А е известно, че светлината може да придаде на едно помещение съвършено различен вид и то да стане както уютно и приятно, така и потискащо и мрачно. Още повече, че съвременните технологии позволяват изключително интересни комбинации, които да създадат атмосферата, която ни е нужна за пълноценна почивка или за празничното ни настроение. Затова е най-добре да бъдат предвидени различни осветителни тела, с които тези комбинации да бъдат постигнати. Като не бива да се забравя, че осветителните тела трябва да съответстват на стила на мебелите ви. Например, ако сте избрали да обзаведете стаята си с авангарден дизайн, осветителни тела в ретро стил в повечето случаи биха стояли някак не на място.

Какви осветителни тела ни трябват?

Добре е да прецените големината на помещението, за което планирате осветителните тела. Ако е по-малко, вероятно ще са достатъчни и по-малки като обем и брой лампи. Но ако е по-голямо, тогава съответно е добре да се предвидят повече и по-мощни осветителни тела. Също така е важно осветлението да бъде съобразено с цветовата гама, която сте избрали за помещението. Ако, например, стените и мебелите са в по-тъмни цветове, вероятно ще е необходимо да увеличите броя и мощността на лампите, тъй като в този случай тъмният фон поема част от светлината.

Не е без значение и височината на таваните. При по-високи тавани може да се помисли за висящи осветителни тела, докато при по-ниските тавани ще е достатъчно да се монтират плафони. Стенните аплици могат да бъдат интересно допълнително решение, което да обогати вариантите за осветяване или да даде допълнителна светлина в стаята при нужда.

Не е зле да се прецени също доколко в съответната стая влиза външна светлина. Ако тя е недостатъчна, може да се наложи помещението да бъде осветявано и през деня, особено в есенно-зимния период, когато навън често е мрачно.

Осветяване на сектори

Съвременните тенденции са помещенията да бъдат разделяни на отделни сектори, в зависимост от нуждите ни. Ако стаята се използва за готвене и трапезария, например, би било по-добре секторът за готвене да разполага с допълнителна възможност за осветяване. Ако пък имате стени, украсени с картини, тогава може да се помисли също за насочено осветление, което да подсили ефекта от окачените произведения на изкуството. А ако искате да осветите бюрото, на което детето ви учи уроците си или работите, възможен вариант е да се използва настолна лампа.

Ако имате навика да почетете преди заспиване, тогава не бива да се забравя и нощната лампа, която да не дразни очите, но и да е достатъчна, за да четете без да се напрягате.

Разбира се, секторното осветление може да се използва и просто за създаването на атмосфера. Разнообразието в осветяването може да придаде нови нюанси на помещението и да създаде уюта, необходим за пълноценната ви почивка.

За да отговорим на различните предпочитания на клиентите си, ние в „Стефан Вълев” ЕООД предлагаме разнообразие от електрическо оборудване и осветление от реномирани български и чуждестранни производители. При нас имате възможност да изберете онова, което ще бъде най-подходящо за реализацията на идеите ви за интериора. Като при това можете да разчитате на качество.