ИСТОРИЯТА НА КОСАЧКАТА ЗА ТРЕВА

Когато стане дума за покриването на стените вкъщи, изборът е или тапети, или боя. Използването на боя става все по-масово предпочитано, поради бързината на нанасяне, по-лесната поддръжка и евентуална смяна на цвета. Но тук стигаме до избора между познатите ни латексови бои и все по-активно използваните акрилни бои. Като цяло, двата вида бои имат много сходства, но и разлики, които биха могли да ни помогнат в избора. Затова нека да се спрем по-подробно на тези два вида бои.

Какво представляват латексовите бои?

Латексът е смес, получена на основата на каучук във водна фаза. Латексовите бои съдържат синтетичен каучук във формата на вещество, известно като стирен. Основната характеристика на латексовите бои е, че те са създадени на водна основа. Това ги прави по-лесни за нанасяне и поддръжка. Боите от този вид са смятани за по-щадящи към здравето на човека.

Какво представляват акрилните бои?

Акрилните бои са произведени от синтетични акрилни полимери. Багрилата от този вид са много различни, но общото е, че в основата си притежават по-голяма еластичност и могат да се постигнат по-наситени цветове. Друга характеристика на акрилните бои е, че можем да ги използваме, за да получим специфична повърхност. Например, да постигнем матов или гланцов ефект.

Разликите

Латексовите бои са смятани за по-безвредни. Те поемат цветовете по-лесно и това дава възможност да се изберат разнообразни цветови комбинации. Нанасянето също е по-лесно, тъй като боята се разрежда с вода. Независимо от това, латексовите бои съхнат по-бързо от акрилните, а почистването им в някои случаи може да става с топла вода и сапун.

Акрилните бои се смятат за много по-издръжливи, но същевременно и по-опасни. Специалисти съветват преди нанасянето да се уверим, че в помещението има добра вентилация, тъй като при съхненето може да се отделят вредни вещества.

И като стана дума за съхненето, акрилните бои съхнат по-бавно, а освен това могат и леко да ни подведат, защото във влажно състояние дават няколко нюанса по-светъл цвят. За сметка на това цветовете, които се получават чрез използването на акрилни бои, са по-наситени.

Тъй като не се разтварят с вода, акрилните бои се нуждаят от съответните разредители. А за по-добро нанасяне е добре да се използва силиконово мече.

И не на последно място, между двата вида бои обикновено има разлика в цената, като определено латексовите са по-достъпният вариант. Въпросът е каква е крайната цел на използването на боята. Ако искаме просто да боядисаме стените вкъщи, то латексът е по-удачният избор. Но ако искаме да постигнем нещо по-характерно и със специфичен вид, тогава акрилните бои ще ни свършат повече работа.

Общо взето, поради всичко това латексовите бои са предпочитани за домашните ремонти, докато акрилните се използват повече в творчески проекти.

Ако сме на прага да започнем ремонт или строителни дейности, винаги е нужен подходящ магазин, в който можем да открием дори и най-незначителните на пръв поглед детайли, които ще са ни нужни за работа. В шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД има всичко, което ни е нужно за строителството и ремонта.

Що се отнася до боядисването, тук има отличен избор на бои, грундове и разредители от утвърдени на пазара родни и чужди производители, както и на подходящи за всякакъв вид боядисване инструменти. А ако искаме да постигнем точно определен цвят, можем да се възползваме от тониращия център.

Още новини