Вентилация и светлина

Историята на Вилум Канн Расмусен – основателят на VELUX

Един любопитен младеж

Мандо е малък датски остров във Валденско море край югозападния бряг на Ютланд. През 1907 г. в семейството на местния пастор и учител се ражда момче – Вилум. Вероятно дългите игри на открито правят малчугана силно пристрастен към свежия въздух и светлината. Страст, която ще има огромно влияние върху по-нататъшния му живот. Другата му страст са изобретенията.

Малкото островче няма как да побере всички мечти на младия човек. През 1927 г. младежът заминава да следва в Техническия университет в датската столица Копенхаген. През 1932 г. вече е дипломиран инженер. Проявява интерес към радиоприемниците. Завършва с отличие и вярва, че пред него има добри перспективи. За съжаление третото десетилетие на ХХ век е трудно време на безработица и икономически кризи. Налага се Вилум да приеме работа, която е доста под неговата квалификация. Най-сетне е нает в компания за производството на покривни прозорци. Всеки ден му се налага да пропътува по около 70 км. с велосипед, за да се среща с архитектите и да открива подходящи проекти.

Но Вилум Расмусен е търсеща и любопитна натура. През 30-те години оставя работата си и заминава като телеграфист в най-голямата дотогава датска научна експедиция в Гренландия.

Собствена фирма

През 1941 г. инженерът се решава да стартира своя собствена компания, специализирана в производството на стъклени покриви, покривни прозорци и врати. Само че времената никак не са подходящи за бизнес. Светът е обхванат от ужаса на Втората световна война. Заради огромните нужди на военните, металите, необходими за производството, се намират много трудно. Тогава се пробужда иновативният дух на Вилум и той започва да ползва по-нетрадиционни материали.

Инженетрът забелязва, че покривните прозорци по онова време имат сериозен проблем с уплътняването и дъждовната вода се стича в помещенията. Насочва вниманието си към усъвършенстването на този тип прозорци, за да могат да пропускат достатъчно слънчева светлина и да са напълно надеждни срещу дъждовете. Расмусен променя ъгъла, през който влиза слънчевата светлина и подобрява значително хидроизолацията. Първият му успешен проект е в училище в Италия. След това изобретява и начин покривните прозорци да се отварят, за да могат да се почистват и отвън. Тогава идва и името на този нов вид прозорци – VELUX. То е съчетание на две думи. VE от вентилация и LUX – латинската дума за светлина.

Корпорацията

След войната възстановяването е трудно и бизнесът търпи сериозни лишения. Но иновативният дух на основателя го подтиква да измисля все по-нови и нови подобрения и по-гъвкави методи на производство и работа с клиентите. Постепенно компанията стъпва на крака и започва инвазия и в други европейски страни, а след това и в САЩ. Започват модерните времена на бурно развитие на строителството и технологиите.

Постепенно VELUX става символ на качество, познато вече не само на територията на Дания. За да се стигне дотам, че днес компанията оперира в повече от 40 държави и има над 10 000 служители по целия свят. И през цялото време VELUX остава вярна на своите принципи за по-удобна среда в дома и работата. Сериозно внимание се отделя на това тази среда да е и здравословна, и съобразена с най-високите екологични стандарти.

„Стефан Вълев“ ЕООД предлага на клиентите си разнообразни продукти за грубото и сухото строителство. Разбира се, част от тази продуктова гама са и покривните системи, сред които тези на VELUX и други утвърдени производители. В нашия шоурум клиентите ни имат възможност да се запознаят по-подробно с предлаганите стоки и да получат експертна помощ от нашия компетентен екип.