Тебеширената боя – за да събудим твореца в себе си

Има немалко случаи, в които у дома има старинни вещи, /например шкафчета, столове, маси или гардероби/, които някога са били интересна и приятна част от интериора, но боята им вече е изпопадала или потъмняла и са изгубили предишната си привлекателност. Жал ви е да ги изхвърлите, защото са семеен спомен, но в този вид нямат място в обновения ви дом. Знаете, че реставрацията им би била доста скъпа. Какво може да се направи?

От друга страна, през последните години все повече хора се обръщат към винтидж стилистиката. Какво може да се направи, за да се преобрази дома в желаната насока?

Възможният отговор и в двата случая е тебеширената боя. Тя е наистина по-различна от познатото досега, достъпна е и поради това е все по-предпочитано средство за преобразяване на мебели.

Боята е създадена още през 1990 г. от английския мебелен дизайнер и специалист по цветове Ани Слоун. Интересното при тебеширената боя е, че прави повърхността матова /подобно на велур/ и създава ефекта на състаряване. Така старите мебели могат да бъдат реставрирани за минути, а може и да се постигне винтидж стил.

Обикновено тебеширената боя може да се нанася върху различни повърхности, включително и стъкло. Според производители, едно от основните предимства на тази боя е, че може да се нанася върху повърхностите, без да се налага предварителна подготовка, като шкурене и грундиране. Разбира се, ако отдолу има стара боя, която се лющи, трябва да бъде зачистена.

Друго положително качество на тази боя е, че има много добра покривност. В повечето случаи две ръце са напълно достатъчни. Но производителите обикновено предупреждават, че за да „хване“, е нужно повърхността да бъде гладка и суха. И, естествено, не бива да има прах, защото това може да попречи на сцеплението.

Още едно удобство. Обикновено когато боядисваме /особено ако не сме достатъчно внимателни/ съществува опасността боята да започне да капе по пода. Тебеширената боя обаче, е доста по-гъста и вероятността да изцапаме по време на боядисването е по-малка.

Тебеширената боя е на водна основа, така че няма да се наложи да купувате разредител, за да почистите четката си.

Добре е да се знае, че ако на мястото, където смятате да боядисате, температурите са прекалено ниски, може и да не се получи. Затова се препоръчва тебеширената боя да бъде нанасяна при температура от поне +5°С. Ако пък е прекалено горещо, може също да имате проблем. Още нещо, за което трябва да внимавате е да не се боядисва при твърде висока влажност на въздуха.

Най-общо, с помощта на тебеширената боя, вашите мебели могат да заживеят нов живот, при това без да се налага да правите голяма инвестиция. А най-доброто е, че можете да се справите с това и сами.

Разбира се, в шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД в Троян, освен останалото огромно разнообразие от продукти за грубото и сухото строителство, можете да намерите и такава боя. Предлага се Chalky Paint на Maxi Decor. Тази боя се отличава с много добра адхезия, дори и на най-проблемните за боядисване повърхности. Други предимства на тази марка са, че боята съхне бързо и няма неприятната миризма, която често съпътства процеса на боядисване. За изсъхването на Chalky Paint ще ви е необходим само около час, а след 3 часа можете да минете и втора ръка. Производителите съветват след нанасянето да се нанесе специален лак или вакса.