ПЪТЕКИ ОТ БЕТОН

Бетонът е един от основните строителни материали. Той е предпочитан, защото позволява постигането на гладка повърхност и същевременно има голяма трайност. Поради това често бетонът се използва и за създаването на пътеки, които да улеснят придвижването из двора ни. Освен това те са удобни за декориране след изграждането. Дали ще направим финишното покритие с гнайс или ще предпочетем друго, зависи от стила на двора ни.

Най-правилно е да оставим изграждането на пътеките на професионалисти, но ако все пак сме решили, че ще се справим и сами, тогава е добре да имаме предвид някои подробности. Какво трябва да знаем, когато ни предстои да работим с бетон и как да изпълним проекта си така, че да постигнем максимална якост и дълга експлоатация?

Подготовката на терена

Преди да започнем работа е необходимо да преценим каква е почвата, с каква дебелина да е слоят и какъв бетон ни трябва за пътеките. Разбира се, първата ни задача е да очертаем накъде ще ни води бъдещата пътека. Можем да предпочетем правите геометрични линии или да заложим на по-артистични варианти с криволичещи пътечки. Най-често се препоръчва основните пътеки да бъдат с ширина около 1 метър, докато страничните биха могли да бъдат и по-тесни.

След като сме наясно с това, започваме копаенето и трамбоването. Как и доколко ще е нужно да трамбоваме, зависи от самата почва. При глинести почви се препоръчва най-отдолу да се направи дренажен слой с чакъл.

Кофраж

Когато сме готови с изкопа, трябва да направим кофражна рамка. Най-често за целта се използват кофражни дъски. Те са удобни за работа и за демонтаж. Разбира се, бихме могли да използваме и метални или пластмасови. Освен че очертава границите на бъдещата ни пътека, кофражът дава допълнителна стабилност и водоустойчивост на конструкцията.

Какъв бетон ни трябва?

Много зависи какво ще е предназначението на пътеките, които ще изграждаме. Ако са предназначени само да преминаваме по тях из двора, бетонът може да бъде и не чак толкова подсилен. Но ако ще изграждаме площадка с очаквано високо натоварване /например, ако ще преминават автомобили/, тогава съответно ще ни трябва по-дебел слой и повече здравина. Якостта на бетона се постига чрез различни съотношения между цимента, пясъка и чакъла.

Нека допълним, че наливането на вода в сместа не бива да става наведнъж. Трябва да знаем, че когато налеем сместа, водата постепенно ще се отича. А когато забъркваме постепенно, количеството вода, която ще се изгуби, е по-малко.

Арматура

За да се получи по-добро сцепление и по-голяма здравина, е нужно да поставим т.нар. стоманена решетка. Бихме могли да я направим и сами като оплетем стоманени пръти, но ако имаме възможност, най-добре е да използваме готови решетки. Арматурата се поставя в основата на изкопа. Оттам нататък вече можем да наливаме бетона.

Допълнителни подробности

Важно е да знаем, че температурата на въздуха оказва голямо влияние върху бетона. Ако полагаме сместа през по-студените месеци, има опасност да се напука. Затова е нужно да използваме специални добавки за ниски температури.

И още нещо - не бива да поливаме повърхността с вода, докато бетонът не е добре изсъхнал. Това може да предизвика хлътвания и пътеката ни да е неравна и да събира вода.

Ако сте решили да правите бетонна пътека, в шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД в гр. Троян, на ул. „Академик Ангел Балевски“ № 9 ще откриете всичко, което ви е нужно за вашия строителен проект. Но при нас има и всичко за строителството, ремонта, отоплението и осветлението.

Още новини