Трябва да изолираме преди да отопляваме

Макар лятото да е все още тук и мисълта за зимните месеци да ни се струва далечна и ненужно натоварваща, ние от Стефан Вълев ЕООД сме тук, за да ви напомним, че разходите през отоплителния сезон далеч не са за подценяване, а за да ги намалим максимално, трябва да възприемем един основен принцип, а именно преди да започнем да отопляваме сградата, ние трябва да се погрижим за нейната изолация и за това да не губим топлината, която ще генерираме. Важно е да подчертаем, че моментът да планираме и да осъществим необходимите ремонти е именно сега, в летния сезон, преди есента да е успяла да ни хване неподготвени и да ни изненада с лошо време.
Специалистите доказват, че до 40% от общите топлинни загуби в една сграда се случват през външните стени, когато те не са изолирани или пък в изборът на топлоизолационни материали е направен компромис.


Колкото по-добре изолирана е една сграда, толкова по-високи са температурите по повърхността на външните стени. "Възприеманата стайна температура" трябва да бъде около 19-20 °С. Тя представлява приблизително средна аритметична стойност от температурите на околните повърхности и стайната температура. При добре изолирани сгради, всички повърхности са приблизително еднакво темперирани и нямат големи температурни разлики. Това води до по-малък риск от въздушно течение, по-малко разминаване в температурата на излъчване и малка вертикална температурна разлика между нивото на главата и краката.

Темата за енергийната ефективност е изключително актуална и много обширна, а един от от важните елементи е външната стена, като нейните основни цели са:
• да защитава от студ и прекомерна топлина, от атмосферните влияния, проникване на вятър, прах и замърсен въздух;
• да създаде благоприятни условия за пребиваване, т.е. да осигури добра акумулация на топлина, за да не се нарушава усещането за комфорт при внезапни промени на външната температура;
• да осигури паропропускливост, за да се избегне кондензация по външните повърхности, както и във вътрешността на сградата;
• да осигури икономия на топлинна енергия при отопление на помещенията, съответно да намали топлинния излишък в помещенията, които се охлаждат;
• да осигури пожароустойчивост на обекта;
• да осигури защита от външен шум;
Немският производител KNAUF се налага на пазара със своите комплексни решения и продукти за външните стени, обединени в серията KNAUF Insulation. Именно тук можем да се запознаем по-добре с предимствата на каменната минерална вата.

Тя се различава от другите видове изолационни материали, с това че е единственият материал за изолация, осигуряващ едновременно термо, звуко и пожароизолация на сградите.

Каменната вата се произвежда от камъните с вулканичен произход доломит и диабаз.
Заради минералния си произход, каменната вата спада към категорията на минералните вати. Производственият процес се осъществява във фабриките на Knauf Insulation, като при високи температури суровините се разтопяват, в резултат се получава “лава”, която се отвежда в специална центрофуга и с помощта на колела се изприда във фини влакна, а накрая те се утаяват във филц.

Отличен топлинен изолатор
Едно от основните ѝ предимства е фактът, че гарантира идеална топлинна защита през студените месеци и максимален топлинен комфорт през летните, благодарение на своята структура и плътност. Изолатор с подобрен коефициент на на топлопроводност λ (от 0, 035 W/mK), каменната минерална вата е съобразена с всички видове основни стенни конструкции (решетъчни керамични тухли, бетон, газобетон…).

Дишащ материал с висока паропропускливост
Водната пара безпроблемно преминава през стената във въздушния слой без нежелани последици, като конденз например. Това е ключово предимство на минералната вата като част от системата на вентилируемата фасада. Тя се отличава с коефициент на паропропускливост близък на този на въздуха (μ ~1) и по този начин се превръща в отличен избор що се отнася до дифузията на водните пари.

Предпазва при риск от пожар
Важно е да знаем, че каменно минералната вата е негорим материал. В една фасадна система това е ключов фактор, тъй като именно така може да бъде възпрепятствано развитието на пожар в изолационния слой на външната стена, а в последствие да бъде спасена и цялата сграда.

Звукоизолация
Склонни сме да подценяваме този проблем до момента, в който не се сблъскаме с него и не се окажем жертви на шума извън нашата сграда. Благодарение на своята влакнеста структура минералната вата отлично изолира помещението от външно звуково замърсяване.

Гаранция за дълъг живот на фасадната система
До колко е трайна една фасадна система зависи от избора на материалите за отделните ѝ компоненти. С каменната вата като топлоизолационен материал на вашата външна стена, вие можете да разчитате, че тя ще има живот дълъг като този на самата сграда.

По-ниски разходи за отопление
Ако тази инвестицията ви се струва прекалено скъпа. можете да се върнете назад във времето и да си припомните колко по-високи са вашите сметки през студените месеци на отоплителния сезон.
При избор на качествена изолация от каменна вата, с препоръчителна дебелина 12 см, разходът за отопление гарантирано се понижава с минимум 50% месечно. Опитайте да умножите спестените пари на месечна база по 12 месеца, а след това по 2, 3 или 5 години и сами ще се убедите в смисъла на една такава сигурна инвестиция в дългосрочен план.