Външната мазилка – един много важен избор

Подреждането на дома ни може да бъде изключително разнообразно в зависимост от нашите потребности. Можем да заложим преди всичко на удобството, а можем и да дадем проява на своя артистичен дух. Същото се отнася и до фасадите на къщите. Те са първото впечатление, което оставяме у другите за себе си. Дали външният вид на сградата ще бъде по-строг или пък разчупено-артистичен, е въпрос на вкус и стил.

Външната мазилка и цветовете, които изберем, могат да променят изцяло облика на къщата ни. А и да предпазят стените от външните влияния, на които постоянно са изложени. Но има и редица неща, с които е редно да се съобразим, когато избираме външна мазилка, за да бъде не само красиво, но и достатъчно ефективно.

Фактори при избора на мазилка

Едно от първите неща, които трябва да имаме предвид, е размерът на сградата. По-голямата сграда предполага и по-голямо натоварване на мазилката, особено в по-високите ѝ части. Поради това при полагането е добре да се предвиди и допълнително укрепване. Влияние оказва и по-разчупената архитектура. Тя, разбира се, прави къщата по-интересна, но е и предпоставка за появата на различни проблеми.

При избора на подходяща външна мазилка никак не са за пренебрегване и климатичните особености на района, в който се намира сградата. Ако къщата е в район с преобладаващо влажен климат, това трябва да се има предвид. От значение е също дали сградата е в градска среда или в извънградска. В градовете мазилките не са изложени на твърде сурови климатични условия, но за сметка на това замърсеният въздух може да им повлияе по друг начин чрез вредните вещества, характерни за градската среда. Замърсяването може да бъде наистина сериозен проблем, ако сградата се намира в индустриален район.

При избора на мазилка е добре да се има предвид нейната пропускливост, еластичност, възможността за по-лесна поддръжка и здравината ѝ. Естествено, не на последно място е цената. Но, както знаем, изборът на по-евтин вариант понякога може да ни докара редица главоболия.

Видове външни мазилки

Днес възможностите за избор на мазилки са доста по-големи. Технологиите за изработването им се усъвършенстват с всяка изминала година и това дава възможност да вземем наистина добро решение. Най-популярни са три основни вида външни мазилки: минералните, силиконовите и акрилните.

Минералната мазилка е чест избор, най-вече заради по-ниската цена. Тя е предпочитана в райони с по-влажен климат, защото съхне по-бързо и има добра пропускливост. Добре е да се има предвид, че за да се подсили здравината ѝ, е по-добре да бъде боядисана със силикатна или силиконова боя.

Акрилните мазилки имат някои предимства, като това, че могат да запазват цвета си доста по-дълго. Освен това могат да бъдат използвани в различни части на сградата и са силно водоустойчиви. Но е важно да се знае, че за разлика от минералните, акрилните мазилки не „дишат“ и поради това има предпоставки за появата на гъбички и плесен.

Силиконовите мазилки са смятани за едни от най-издръжливите на по-сурови атмосферни условия. Те са силно водоотблъскващи и еластични, поради което напукванията по тях са много по-редки. Друго тяхно предимство е, че се цапат по-трудно и така има много по-малък шанс да се образуват мухъл и плесен. Разбира се, този вариант е с по-висока цена, но тяхната устойчивост е в състояние да я компенсира с течение на времето.

Едно от най-големите предимства на „Стефан Вълев“ ЕООД е възможността за богат избор, който предоставяме на клиентите си. Каквото и да сте решили да правите в областта на грубото и сухото строителство и интериорните решения, при нас ще намерите всичко, което ви е нужно. А компетентните ни служители ще ви помогнат да направите наистина правилен избор.