Хидроизолацията – Тази важна подробност

Протекъл покрив, влага или вода в мазето, мухъл по стените, корозия... Едва ли има човек, който да не се е сблъсквал с подобни проблеми. Когато се получи такава неприятност, това неминуемо означава, че предстои ремонт, за да се поправят нанесените щети. И колкото по-навреме бъде открита причината, толкова по-малък ще е ремонтът. Разбира се, никой не е застрахован от подобни ситуации, но със сигурност е най-добре да се предпазим от това като предварително се направи анализ и се избере подходящата хидроизолационна система. А в днешно време възможностите за това са разнообразни и достатъчно ефективни.

Изолацията на покрива

Когато стане дума за хидроизолация, обикновено първото нещо, за което се сещаме, е покривът. Тази част на къщата безспорно е сред най-уязвимите. Ако покривът не е достатъчно добре изолиран, на практика всеки по-силен дъжд може да се окаже предизвикателство и водата да пробие.

Най-често срещаният избор при ремонт или изграждане на покрив е между битумната и разливната изолации. През последните години битумната изолация се наложи като по-често използвана. Онези, които предпочитат битумните мембрани изтъкват, че са произведени заводски, със съответните сертификати и са тествани. Майсторите, които държат на измазването, са на мнение, че при битумната изолация се получават твърде много „шевове“, които след време могат да създадат условия за появата на течове. Все пак се смята, че битумната изолация е по-подходяща за нашите географски ширини, защото е по-издръжлива на променливото време.

Особено прецизно трябва да се направи проект, когато се предвижда плосък покрив, защото там се задържат вода и сняг, което дава допълнително допълнително натоварване.

Хидроизолация на основите

Мнозина подценяват необходимостта от хидроизолация на основите на сградата. Но практиката показва, че изолацията на основата е също толкова важна, както и тази на покрива. Частите на къщата, които са в пряк досег с почвата, са рискови, защото могат да им влияят капилярна влага или конденз. А високите подпочвени води могат да проникнат в плочата и оттам по стените и да нарушат здравината на бетона и армировката. Ако се появи влага в основата, първи ще пострадат мазетата. Влажността може да доведе до появата на плесен и отлепване на вътрешните мазилки. Ако проникналата влага е повече, това може да се отрази и на стените на сградата. Да не говорим, че вещите в помещенията, които са под кота 0 могат сериозно да пострадат.

Специалистите препоръчват за добра водонепропускливост да се изгради цялостна хидроизолационна система. Тя може да се състои от различен брой слоеве, в зависимост от напора на подпочвените води. Т.е. системата на всяка сграда може да бъде различна, като трябва да се има предвид дали къщата е подложена постоянно на високо ниво на подземни води или това става само сезонно. Също така е важно каква ще е конструкцията, върху която ще се слага хидроизолацията. Все неща, които е добре да не бъдат подценявани.

Но като става дума за основата на сградата, хидроизолацията не бива да бъде пренебрегвана, ако живеем и на някой от средните етажи на сградата. В крайна сметка дъждовете и атмосферните промени могат да се отразят на стените и те да започнат да пропускат влага. Затова качествената хидроизолация винаги е от полза.

„Стефан Вълев“ ЕООД предлага разнообразни решения за цялостни хидроизолационни системи или по-малки ремонти. Работим с утвърдени производители, като „Хидромат“, KRAFT, Henkel и SOUDAL. А това е предимство за нашите клиенти, които имат възможност за избор.