В какви цветове да бъде банята ни?

Какъвто и ремонт да сме замислили вкъщи, той винаги е подчинен на представата ни за крайния резултат, който искаме да постигнем. А резултатът неминуемо е свързан с цветовете, които ще изберем, за да се чувстваме комфортно и уютно. Разбира се, банята не прави изключение. Видът ѝ може да ни даде усещането за добре свършена работа, но може и да ни разочарова.

Затова нека се спрем на цветовете в банята ни.

Хората са с различен темперамент и затова предпочитанията им към цветови комбинации могат да бъдат безкрайно много. Но все пак бихме могли да си помогнем малко, следвайки някои установени във времето закономерности.

Размерът на помещението

Преди години масовата представа за цветовете в банята беше, че следва да се използват максимално светли тонове. Най-често срещаните бяха бялото и небесносиньото. Впоследствие се появи огромен избор и баните в по-тъмни цветове вече не са рядкост, а бялото почти изчезна. Но ако помещението ни е с малки размери, тъмните цветове могат и да не са най-подходящото решение. По-светлите багри придават повече усещане за простор. От друга страна, нищо не ни пречи да разнообразим банята си, като включим и известен процент подходящ наситен цвят, който да придаде контраст, а и индивидуалност.

Светлината

Има значение дали банята има прозорец, през който влиза пряка слънчева светлина или ще разчитаме единствено на електрическо осветление. В първия случай, особено ако банята е по-просторна, можем да си позволим да използваме и по-тъмни цветове. Или най-малкото да заложим на нещо по-ярко. Но във втория най-добрият избор би бил да се спрем на светлите и по-пастелни тонове. Разбира се, можем да включим и допълнително осветление, но понякога това не е достатъчно, ако фонът е тъмен.

Правилото на трите цвята

Вероятно всеки е чувал за това дизайнерско правило, според което оптималното съотношение на цветовете е 70% по-светъл цвят, 20% неутрален, а 10% остават за контрастния цвят. Ако заложим на класическото изпълнение с фаянс и теракота, ще забележим, че повечето от производителите предлагат серии именно във вариант с 3 цвята. От друга страна далеч не е задължително да спазваме писани или неписани правила, особено ако сме настроени по-творчески и имаме достатъчно смелост да експериментираме. Но ако нямаме опита и познанията, нека все пак бъдем внимателни.

Как използваме банята?

В зависимост от начина на живот и нагласата, използваме банята по различен начин. Част от хората използват банята строго оперативно – къпането и миенето заемат точно толкова време, колкото е нужно за поддържането на хигиената. За други банята е мястото, в което могат да релаксират във ваната на фона на приятна музика, за да се възстановят след тежкия ден. А това означава, че прекарват там значително повече време.

Тези навици могат да се окажат важен фактор при избора на цветове. Ако ритъмът ни на живот не позволява това или имаме друг начин за релакс, можем да се спрем на по-ярки цветове, които ни подтикват към действие. Но ако имаме просторна баня, в която се заседяваме повече, то е добре да заложим на меките, пастелни и светли тонове. Те ще ни успокоят и ще ни подобрят настроението.

Разбира се, всичко това могат да бъдат само насоки, а крайният избор е винаги наш. И като говорим за възможността за избор, мястото, където ще открием всичко, което ни е нужно и ще можем да получим нови идеи, е шоурумът на „Стефан Вълев“ ЕООД в Троян. Тук наистина има всичко за банята и въобще за строителството.

Още новини