Окачените тавани - възможност да създадем нещо интересно

Окачените тавани вече не са новост за интериора на дома ни, офиса или промишлените помещения. С тяхна помощ и с подходящо осветление можем да постигнем уникални дизайнерски решения или да прикрием кабелите, които преминават през помещението.

Окачените тавани са смятани за съвременно изобретение. И това в известна степен е така, въпреки че за първи път подобни опити са направени още преди около 7 века.

Накратко за историята

Периодът Муромачи в Япония, наричан също и Ашикага /1338 – 1573/, е време на остро противопоставяне. Но също така е смятан за ползотворен по отношение на развитието на традиционните японски изкуства, като театъра „Но“, икебаната, рисуването с мастило суми и чайните церемонии. Смята се, че именно през този интересен период в Япония се появяват за първи път на света и окачените тавани. Според изследователите това става през ХIV в. Причината да бъдат създадени е естетическа и е най-вероятно да са сковани от дъски. Средновековните японски майстори се опитват да създадат по-красив и уникален интериор. За съжаление, авторът на тази технология не е известен.

Смята се, че първият окачен таван в Европа е поставен през 1596 г. в лондонския театър Blackfriars. С негова помощ тогавашните специалисти се надяват да подобрят акустиката в залата, където се изнасят представленията.

В САЩ окаченият таван се появява едва през ХХ век. На 28 май 1919 г. Ерик Хол от Чикаго подава молба за одобрение на патент за този тип тавани. Американецът получава документа четири години по-късно през 1923 г.

Ползите

Разбира се, през последните десетилетия окачените тавани вече се изработват с помощта на значително по-модерни технологии. За по-масовото им навлизане спомага в огромна степен и използването на гипсокартона. Специалисти са на мнение, че от окачените тавани има поне няколко основни ползи.

Една от първите, за които всички строители ще ви разкажат, е че чрез тях могат да се прикрият евентуални дефекти по повърхността. Друго предимство е сравнително лесният и бърз монтаж, особено ако става дума за изградените на едно ниво. Още една причина да бъдат използвани често е, че подобряват значително шумоизолацията.

Но основното предимство на окачените тавани безспорно е възможността да разгърнем в максимална степен въображението си и да постигнем изключително интересни интериорни решения. Този тип тавани са любими на много дизайнери, заради почти неограничените възможности, които им дават за постигането на своеобразни конструкции, в зависимост от предпочетения стил. Различните форми позволяват помещението да придобие наистина уникален вид. А в съчетание с подходящо осветление /най-често тип лунички/ може да се получи нещо наистина впечатляващо. При това без да е прекалено скъпо и без да се налага да чакаме изработката му твърде дълго.

Разбира се, при избора на материали трябва да се има предвид за какво помещение ще бъдат използвани. За банята и за хола, например, материалите ще бъдат различни, заради различните нива на влажност в тези помещения.

Окачените тавани могат да бъдат изградени по различни начини – с гипсокартон, с помощта на метални конструкции, с алуминиеви ламели /Хънтър Дъглас/ и др.

В „Стефан Вълев“ ЕООД предлагаме системите за окачени тавани на KNAUF и KNAUF AMF – доказани световни производители, чиито изделия са предпочитани заради възможността да намалят значително вредните вещества в помещението и заради високото ниво на пожароустойчивост.

Разбира се, в шоурума ни можете да откриете и всичко останало, което ще ви трябва, за да направите своя строеж или ремонт.