Какво трябва да имаме предвид, когато избираме плочки

Ремонтът е една чудесна възможност да подарим още по-красива премяна на апартамента и да изразим себе си. Когато предприемат тази крачка, много хора искат да се погрижат за всеки аспект, включително и подовите настилки. Плочките например, са сред любимите решения за кухнята и банята, но изборът на такива със сигурност не е чак толкова лесен. Има много фактори, с които трябва да се съобразим, когато отидем в магазина и в тази статия ще разгледаме някои от тях.

Преди да започнем

Трябва да обърнем внимание на стила на нашия дом. Не всеки вид плочка ще успее да се впише успешно. Хубаво е да разгледаме списания, различни изображения онлайн и наличните възможности в магазините, които ни харесват. Не трябва да се противопоставяме на вече избрания дизайн у дома - вместо това, нека се научим да работим с него.

Размер на плочките

По-малките плочки обикновено са подходящи за малките помещения у дома като кухни, бани и тоалетни. Въпреки това, изборът на размер остава в нашите ръце.

Размер на стаята

Големите плочки правят стаята да изглежда много по-широка. Използването им по стените, пък създава усещане за уют, но това решение съвсем не е подходящо едновременно и за подова настилка. Хубаво е да обърнем внимание и на техния цвят. Светлите плочки ще направят пространството да изглежда по-голямо, така че, ако имаме малка кухня това би било много подходяща идея. Ако пък разполагаме с голяма стая ще имаме повече възможности да избираме между различни нюанси.

И все пак – цветовете!

Да, те са доста важна част при избора на плочки. Важно е да обмислим какво усещане искаме да постигнем в конкретната стая – спокойно и релаксиращо или по-тъмно и „мрачно“. В банята например, е хубаво да си създадем спокойна обстановка. В този случай сме свободни да се насочим към цветове, които се сливат по-лесно. В кухнята може да искаме „по-раздвижена“ атмосфера, затова цветове, които контрастират, са един доста подходящ избор. Понякога плочките са допълващи елементи към вече готова настилка в помещението, тогава е най-добре да съобразим цвета именно с нея.

Модел и текстура

Дали ще предпочетем плочката с матиран или полиран финиш, това е въпрос на предпочитание. От друга страна, трябва да обърнем по-специално внимание на нейната текстура. Основната разлика между гладката плочка и релефната е, че първият вариант е много по-лесен за почистване, а в натовареното ежедневие това може да бъде от решаващо значение.

Естествената светлина

Естествената светлина в помещението може да изиграе голяма роля при избора на плочки. Когато стаята е по-тъмна, гланцовите предложения са доста подходящи, защото успяват да отразят дори малкото осветление, което достига до стаята.

За финал

На каквото и да се спрем трябва да се уверим, че всичко е в синхрон със стила на останалата част от нашия дом.

След тези съвети вече със сигурност сте готови за следващата стъпка от ремонта на вашия дом. Посетете шоурума на „Стефан Вълев ЕООД – всичко за строителството и ремонта“ и разгледайте нашето богато разнообразие от плочки – множество красиви модели, дизайни и цветове.