KNAUF – историята на един строителен гигант

Днес името Шенген е символ на нова Европа, на премахването на границите и обединението. Защото през 1985г. на борда на корабчето „Принцеса Мария-Астрид”, което плава по река Мозел, представителите на 5 държави подписват споразумение за премахване на граничния контрол на вътрешните си граници и се съгласяват да имат единна визова система. Подписването става в люксембургското винарско селце Шенген, което е на границата на три държави – Люксембург, Франция и Германия.

Но Шенген дава началото и на още нещо. В началото на 30-те години на ХХ в. селцето все още е на територията на Германия. През 1932г. двама млади минни инженери придобиват правата за разработване нагипсова мина, която се намира в близост. Това са братята Алфонс и Карл Кнауф. Те са потомствени специалисти в минното дело, тъй като баща им Матиас Кнауф е старши надзорник в минната промишленост.

Работата на Алфонс и Карл потръгва бързо и още на следващата година те отварят предприятие за гипсова мазилка в Перл ан дер Мозел. И така до 1949г., когато след създаването на Федерална република Германия, братя Кнауф основават ново предприятие в баварското градче Ипхофен.

Едва ли през 1932г. младите немски предприемачи предполагат, че KNAUF ще се превърне в една от най-успешните марки в областта на строителството, позната в целия свят. А причината за непрекъснатия успех на KNAUF е ясна – компанията създава качествени продукти, които се търсят навсякъде.

Успехът на фирмата идва, защото през годините тя се стреми да въвежда иновативни технологии, които задават модата в строителния бранш. През 1958г. в Ипхофен е въведена наистина нова технология - пусната е първата инсталация за плоскости от гипскартон. През 1960г. KNAUF пуска първата суха гипсова смес за вътрешно приложение KNAUF Rotband, с повишена адхезия.

През 1970г. фирмата за пръв път инвестира в строителен материал, който не е на основата на гипс – перлитът. От този екологично чист материал, компанията започва да разработва разнообразни продукти за облицовки и изолации.

През 1978г. KNAUF прави още една важна крачка в развитието си – започва да произвежда стъклена вата, а две години по-късно въвежда първата саморазливна подова замазка, създадена на калиево-сулфатна основа.

През 1993г. компанията произвежда първата огнезащитна стена KNAUF, която повишава ефективността на сухото модерно строителство.

Изобщо, през десетилетията на своето успешно съществуване, немската фирма KNAUF създава редица иновации, които не само се използват активно, но и задават редица стандарти в съвременното строителство, валидни и днес. А това, че марката е наложена на световния пазар, се дължи не само на качеството на продуктите, които предлага, но и на непрестанната изследователска работа и въвеждането на все по-нови и нови ефективни решения.

Тъй като ние от Стефан Вълев ЕООД държим да работим с висококачествени материали, предлагаме цялото портфолио, произведено от германския гигант. Продуктите от тази марка присъстват в целия процес на съвременното строителство - от материали за довършителни работи по интериора до цялостни енергоефективни системи. Работим с широка гама за изолация, като каменна и стъклена минерална вата. Предлагаме и плоскостите Knauf Cleaneo Akustik FF/SK и Linear за облицовка на тавани, които подобряват акустиката и позволяват създаването на индивидуален дизайн в помещенията. Работим и с KNAUF AMF – един от световните лидери в производството на окачени тавани.

Разбира се, ние от Стефан Вълев ЕООД можем да ви бъдем полезни в избора на продукти и цялостни решения за строителството. Посетете ни и нашите консултанти с удоволствие ще ви помогнат.