Дървена беседка в двора

С идването на лятото започваме все повече да обръщаме поглед към двора и удобствата, които ни предлага, за да прекарваме колкото се може повече време на въздух. Бихме могли да разнообразим двора си с различни неща. Но ако искаме да имаме сигурно местенце, където да се скрием от парещите лъчи на слънцето или пък от дъжда, като едновременно с това украсим двора си, най-доброто решение е да изградим беседка или подобно покрито пространство.

Избор на място

Това е нещо, което не бива да подценяваме. Добре е беседката ни да бъде на място, което да ни дава простор, а не да бъде сместена в някоя от тесните части на двора. Това ще ни позволи да имаме не просто място за сядане, но и да се открива приятна гледка. Също така беседката трябва да бъде лесно достъпна. Ако е нужно, може да се наложи да изградим пътека до нея.

Формата

Тук вариантите са толкова много, че всичко зависи от нашите предпочитания и естетически критерии. Можем да изградим беседката си с едноскатен, двускатен, четирискатен или многоскатен покрив. Можем да я направим и кръгла. Най-добре е беседката да се впише в общия екстериор на къщата и двора ни. Ако сме заложили на по-историческата визия от типа стара селска къща, тогава и беседката следва да бъде изградена в този стил. Ако пък сме избрали модерната визия, то най-добре ще е и беседката ни да е модерна.

Размерът

Трябва да преценим предварително колко души ще трябва да побира беседката ни. Ако ще бъде предназначена основно за семейство от 4 човека, размерът няма нужда да е по-голям от 10 кв.м.

Основата

Каквато и форма да предпочетем за беседката ни, ще е нужно да отлеем бетонна основа най-малко за носещите греди. Тъй като подобни конструкции не са много тежки, можем да не отливаме цяла плоча /въпреки че това безспорно е за предпочитане/. За целта следва да оразмерим периметъра и да определим местата, където ще бъдат носещите и междинните колони, както и на централния стълб. За надземната част на основите трябва да се изгради кофраж, който да се запълни с бетон.

Подът

Най-стабилното и трайно решение е да се отлее бетонна плоча, върху която да се постави избраната от нас подова облицовка. Това може да са гнайс, тротоарни плочки, гранитогрес и др. Подът може да се отлее както в началото, така и след завършването на дървената конструкция.

Изграждането

Ако размерът на беседката ни е по-голям, е добре да се поставят и междинни носещи греди. Това ще укрепи конструкцията ни. Ще дадем допълнителна стабилност и ако поставим хоризонтални греди на около метър височина. В зависимост от модела, в някои случаи може да се изградят и тухлени стени на около метър височина.

Покривът

Обикновено конфигурацията на покрива зависи от самата форма на беседката. Едноскатният покрив е най-лесен за изграждане и е подходящ както за квадратните форми, така и за правоъгълните. Двускатният покрив обикновено се избира при правоъгълните, а четирискатният и многоскатният са подходящи за правоъгълна или многоъгълна конструкции. Покритието може да бъде изградено от керемиди, битумни или PVC плоскости и др. Това зависи от модела, към който се стремим. А и от финансовите ни възможности.

Шоурумът на „Стефан Вълев“ ЕООД в гр. Троян е място, в което можете да откриете всичко, което ще ви е нужно за грубия и сухия строеж. И не само това. Тук се предлагат инструменти, работни облекла и аксесоари. Както и всичко, нужно за работата в градината.