Двор като на картинка!

Да имаме хубав и уютен дом или офис, означава да си създадем една добра среда за живот и работа. Но за да бъде тази среда наистина пълноценна, е важно да се погрижим и за мястото около къщата. През последните години все повече започнахме да обръщаме внимание на двора и градината и да гледаме на тях не просто като на място около сградата, а и като на възможност да създадем естетическа среда, която да съответства на нашите вкусове.

Преди години дворовете за мнозина бяха места, които се използваха повече за складова база. Но днес тенденцията е дворът да се превръща в неизменна част от къщата ни, особена през топлите месеци от годината. А ситуцията около пандемията и свързаната с нея карантина показа, че да притежаваш двор е истинско богатство. Защото това е мястото, където децата ни могат да играят, а ние да отпочиваме на въздух. Много жители на големите градове се насочиха към закупуването на къщи с дворове в селата или пък да постегнат вилите, в които иначе стъпваха рядко.

Да определим предназначението

Разбира се, за да направим каквото и да било, е необходимо на първо място да решим за какво ще ползваме двора си. Ако това е мястото, в което живеем целогодишно, трябва да го приспособим към нашите ежедневни нужди. В случай, че решим да садим зеленчуци, билки или плодни дръвчета, следва да определим къде ще бъдат разположени.

Ако е дворът на вилата, която ползваме само в определен кратък период от годината /обикновено през летните месеци/, то тогава предназначението ще бъде свързано преди всичко с почивката ни. Затова би било по-правилно да се спрем на растителност, която не се нуждае от много активна поддръжка и е многогодишна. Например, в тези случаи е добре да търсим тревни смески, издръжливи на суша, които не се нуждаят от всекидневно поливане. Или от такива, които растат по-бавно и няма нужда да се косят често. Естествено, в този случай отглеждането на зеленчуци ще бъде трудна работа и за салатата ще трябва да се задоволим с продуктите, които се предлагат в магазина.

Визията

Днес има голямо изобилие от материали и визията на двора ни може да бъде изключително разнообразна. Можем да се спрем на вариант, в който да наподобяваме по-естествена природна среда, но можем да предпочетем и по-модерна визия. Възможно е да направим двора си и в японски, средиземноморски или азиатски стил. Въпрос на вкус, а и на финансови възможности. Но и тук е добре да имаме предвид предназначението на мястото. Например, през последните години по света се утвърди модата на активното използване на каменните градини, алпинеуми или създаването на изкуствени скали в двора. Но това автоматически отнема пространство. Ако имаме деца, които искаме да имат достатъчно площ за игра, по-добре да се спрем на вариант с по-широка морава.

Нов градински център

Каквото и да решим да правим с двора си, във всички случаи ще ни е необходима различна техника за поддръжка, както и торове, семена или други принадлежности и аксесоари.

Добрата новина е, че на територията на магазина на „Стефан Вълев“ ЕООД в Троян беше открит нов градински център. Тук нашите клиенти могат да намерят буквално всичко, което им трябва за двора и градината: моторни косачки, бензинови коси, градински пособия, тенти, шатри, шезлонги, барбекюта, саксии, почви и тревни смески.

Разбира се, в търговския обект на фирмата има всичко необходимо и за грубото и сухо строителство, при това от доказани производители, с някои от които „Стефан Вълев“ ЕООД има вече 30-годишно ползотворно партньорство.

Още новини