ДА ПОДРЕДИМ БАНЯТА

Днес имаме невероятни възможности да направим банята си място, което не само да ни служи за хигиенизиране, но и да се превърне в истинско бижу, в което да ни е приятно да бъдем, а защо не и в зона за релакс. Разбира се, размерите на помещението имат огромно значение. Но независимо от пространството, с което разполагаме, една недобра организация може да ни затрудни при ползването. И обратно – правилната подредба ще ни даде възможност да ползваме банята си по-пълноценно. И ще се учудим колко неща може да побере.

Планирането

Както при всяко друго нещо, тук също трябва да започнем с идейния проект. Най-напред нека преценим с какво пространство разполагаме. Ако помещението е мъничко, ще бъде ясно, че ще можем да се спрем само на основното предназначение на банята. Но ако разполагаме с по-голяма площ, вече можем да помислим да ползваме това място и като спа зона.

Друг важен въпрос е дали пространството би ни позволило да разположим в него вана. Ако банята ни е малка, колкото и да ни се иска, по-добре ще е да се лишим от тази екстра, отколкото да се измъчваме в теснотия. Но ако имаме място, ваната би била чудесна идея.

За какво ще я ползваме?

Много е важно да си дадем правилна преценка за какво ще ни служи банята. Хората, чието ежедневие е забързано и използват помещението само за да се изкъпят набързо и да се избръснат, едва ли ще имат нужда от твърде много мебели. Но ако ни е нужна зона, в която да се уединим и да използваме водата като успокояващо средство, тогава банята може да се превърне в невероятен своеобразен оазис. Разбира се, тук също е от значение размерът на помещението. Ако не позволява разточителство по отношение на обзавеждането, можем да изберем кът за релакс в друго помещение.

И още нещо. Ако имаме деца, това много често означава, че в банята ще се примъкват най-различни играчки, за които не е лошо да предвидим специално място.

Подредбата

Каквито и нестандартни дизайнерски решения да вземем, все пак трябва да имаме предвид някои специфики на банята. Една от тях е, че е най-добре мивката да бъде възможно най-близо до вратата. От коя страна ще бъде тя, зависи от това накъде се отваря вратата ни.

Освен че придава по-добър естетически вид на помещението, това е и най-оперативно, защото често влизаме в банята единствено за да ползваме умивалника.

Следвайки тази логика, най-правилно е душът или съответно душ-кабината, да бъде разположен навътре, в противоположния ъгъл. Това ще даде възможност да се вкарат допълнителни аксесоари или мебели и ще улесни ползването.

Важно е да не забравяме, че пред тоалетната чиния трябва да има достатъчно свободно пространство. Обикновено се смята, че трябва да е поне половин метър, но ако има възможност, по-добре да оставим и повече. Ако е твърде тясно, това ще ни създаде сериозно неудобство.

Ъглите могат да бъдат отлично решение да разположим етажерки или шкафчета, които да побират всевъзможните шампоани, сапуни, гъби и препарати, които използваме. Ще спестим място, а и ще ни бъдат лесни за достигане.

Оттук нататък вече можем да развихрим въображението си и да направим проекта за дизайн, осветление и т.н. Възможностите са много. А в шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД в Троян ще откриете всичко за вашата баня – от плочките до последния аксесоар. И ако се колебаете, можете да се възползвате от възможността да направим за вас проект с помощта на специален лицензиран софтуер, съобразен с индивидуалните ви предпочитания.