Ремонтът на вилата

Ситуацията с карантината, наложена заради коронавируса, даде сигнал на мнозина, че къщичката с двор на село може да бъде едно отлично решение. Но и без наложените забрани, през последните години интересът към търсенето на места за бягство от шума и мръсотията на големия град се повиши значително. За семействата с деца това е начин малчуганите да прекарват повече време на открито, а за родителите им – възможност да подишат чист въздух на спокойствие. Но самата покупка на къща не означава автоматически, че едно семейство, привикнало към удобствата на града, ще успее лесно да се приспособи към други условия. А най-често къщите не са в добро състояние. Което отново означава едно – предстои ви сериозен ремонт.

Планирането

Разбира се, няма единна формула какво да представлява вилата, тъй като имотите са твърде различни и в различно състояние. Но все пак общи неща има. На първо място е добре да се прецени какво ще бъде предназначението на вилата ви. Най-вече дали ще я ползвате само през топлите месеци или целогодишно. Ако сте решили да прекарвате там свободното си време и през зимните месеци, в самото начало трябва да помислите за подходящо отопление, както и за добра топлоизолация. Следва да прецените и дали ще се стремите да си осигурите комфорта на градския апартамент или ще търсите нови, по-различни усещания. Естествено, възможните варианти са много и изборът често ще зависи не само от нашите предпочитания, а от бюджета, с който разполагаме за ремонта. Оттам нататък това ще предопредели и много от плановете ви за вилата.

Специалистите съветват преди да започнем, да вземем решение ще има ли стени, които ще се бутат или изграждат, и къде ще са те. Къртенето е съпроводено с наличието на много материали за извозване. А и няма как да се започне обработка на стените преди да е ясно къде и колко ще има.

Помещенията и двора

Едно от първите неща, които трябва да огледаме, е състоянието на санитарните помещения. А ако няма такива, ще се наложи да се създадат. Трябва също да се прецени дали се налага подмяна на старите тръби, дали има нужда от допълнителна хидроизолация на стените, какви материали да изберем, какво осветление ни трябва… Все неща, които е добре да се планират предварително.

Друг важен детайл при планирането, е електричеството. Къде и колко осветителни тела ще има? Ще се наложи ли да има допълнителни контакти и къде? Това трябва да бъде ясно преди да е започнала обработката на стените в стаите, защото иначе ще се наложи да се разваля вече направеното.

Важен момент е да се прецени и състоянието на оградата на имота. Ако нямате проблем с това да ви гледат съседите, можете да поставите съвсем лека преграда. Но ако държите на своята самостоятелност, ще трябва да планирате и изграждането на стабилна стена, съобразена с възможностите на конкретния имот. И с вашите предпочитания, разбира се.

Има още редица важни подробности, които трябва да се вземат под внимание, докато се стигне до решението в какъв цвят да са стаите и кухнята – наличието на влага, състоянието на покрива, стълбището /ако има такова/ и др.

Като компания с традиции и опит, „Стефан Вълев” ЕООД разполага с широка гама от материали както за грубо, така и за сухо строителство. При това стремежът е да се работи с утвърдени български и чужди производители, чиято продукция е доказана на пазара. Фирмата предлага и земекопни и транспортни услуги. А ако се колебаете как да изглежда идеалната за вас баня, нашите специалисти разполагат с лицензиран софтуер, с който могат да изготвят разнообразни проекти, в зависимост от конкретните параметри.