Банята - необходимият лукс

Стремежът на човека да се грижи за чистотата на тялото си и да поддържа външния си вид датира от хилядолетия. Освен това мръсното тяло може да е проводник на болести. Разбира се, в древността къпането най-често става в близката река или езеро. Но атмосферните условия не винаги правят това възможно. А и не навсякъде има подходящ водоем. Северните народи правят първите опити да пригодят температурата на водата за къпане. Това става като загряват камъни, които след това поливат с вода, за да се получи пара.

Но свидетелства, че хората в древността се опитват да измислят възможност за къпане има и на много други места. Археолозите откриват, че в Централна Америка маите използват подобие на вана още преди около 2000 години.

Развитието на банята

Разбира се, за древните ни предци банята не е това, което си представяме днес. Първите бани, построени в Древна Гърция, са обществени. Измиването по онова време става в каменна или мраморна купа, поставена на пиедестал. Древните гърци я наричат „лутерион”. Впоследствие по-заможните елини започват да градят собствени бани в домовете си.

Оттам традицията на обществените бани е пренесена и при римляните. За тях банята не е просто място, в което отиват да се изкъпят. Тя е средище, в което се осъществяват социални контакти. Не случайно римските бани са така богато украсени и просторни.

През Средновековието в някои части на Европа започва по-масираното пренасяне на къпането в собствения дом. Първоначално това става в дървени вани, които често се намират в спалнята. Северните народи на свой ред започват да строят сауни.

Но разпространението на специални помещения за къпане, които по-богатите могат да си позволят да заделят в домовете си, започва едва през ХIХ в. През втората половина на това столетие е изобретен и електрическият нагревател, което дава значителен тласък на развитието на банята. А предназначаването на специално помещение, което да служи за баня в някои страни настъпва едва през втората половина на ХХ век.

Съвременната баня

Развитието на новите технологии позволява днешният човек не просто да обзаведе банята си, а да я превърне в място, в което да се чувства комфортно. Място, в което не само да се погрижиш за външния си вид, но и да имаш своите няколко минути за релакс. Изискванията към баните стават все по-големи, както и разнообразието от уреди, облицовки и дизайнерски решения. За съвременния човек банята отдавна не е лукс, а необходимост. При това стремежът е помещението да бъде пригодено така, че на неголяма площ да се съберат редица нужни приспособления.

Банята днес може да бъде много различна, в зависимост от това каква е нейната площ и какви материали се подберат за работа.

Каква да бъде нашата баня?

Разнообразието от материали и цветове може да развихри въображението, за да имате баня, в която ще се чувствате комфортно. А най-добрият начин да се вземе решение е да се види какво би представлявала тя. Софтуерът, който е инсталиран в шоурума на „Стефан Вълев” ЕООД позволява в рамките само на около 20 минути клиентите да видят индивидуален проект, изготвен според техните предпочитания и представи. Все пак е много по-добре, когато се получи съвет от професионалисти и се изберат най-добрите материали, които да направят идеята ни реалност. А за онези, които закупят фаянсовите плочки от фирмата, услугата е безплатна.