За лампите и хората

Знаете ли, че ние, хората, получаваме между 70 и 80% от информацията за заобикалящия ни свят чрез очите? Истината е, че именно умението да обработваме и анализираме получените зрителни данни ни прави доминиращ вид на Земята. Но за да виждаме и възприемаме предметите около нас, ключова роля има светлината. Свикнали сме да я приемаме за даденост и рядко се замисляме как тя влияе на всекидневните дейности и на здравето ни. В следващите редове ще ви разкажем за какво е важно да следите, за да подберете правилно светлинните източници у дома.

Лампи и здраве

Светлината има силата да дава енергия, да успокоява, да повишава бдителността, когнитивното представяне и настроението, както и да подобрява циркадния ритъм на хората. Тя може да прави много повече от това да пести енергия. Истинската ѝ стойност е в комбинацията от отлично зрение, биологичните и емоционалните ползи.

Това е причината европейската асоциация LightingEurope да си е поставила за цел да популяризира идеята за центрираното върху човека осветление (HCL). Съвременните компании правят множество изследвания, за да разберат как осветлението влияе на човешкото здраве и самочувствие. В хода на тези проучвания се създават нови решения и на производителите - членове на асоциацията се налага да спазват най-строги законодателни изисквания.

Видове светлинни източници

До неотдавна класиката във всеки български дом беше лампата с нажежаема волфрамова жичка, която заради крушовидната форма на стъкления ѝ балон сме свикнали да наричаме крушка. Тя има нисък коефициент на полезно действие спрямо нашето зрение, тъй като само малка част от преминаващата през нея енергия се преобразува във видима светлина, а останалата част се губи под формата на топлина и инфрачервено лъчение. Заради високия разход на електроенергия от 2012година в Европейския съюз крушките с мощност над 60W са забранени за използване в домакинствата. Предпочитана заради меката, топла светлина и липсата на видими трептения, тази лампа има и своите недостатъци, като кратък живот (около 1000 часа), висока консумация на енергия и излъчване на топлина.

Халогенните лампи са роднини на тези с нажежаема жичка, но за разлика от тях стъкленият им балон е изпълнен с инертен газ. Предимството им е, че са по-икономични от обикновените и иматспектър, доста близък до слънчевия. Недостатъците на този тип осветително тяло се изразяват в излъчване на висока температура, сравнително кратък живот от 2-3000 часа и чувствителност към колебания в напрежението.

Все по-често в домакинствата се използват така наречените енергоспестяващи лампи, които по своята същност са компактни луминесцентни светлинни източници. Те се причисляват към групата на газоразрядните осветителни тела. Вътрешността им е покрита с луминофор, който свети под въздействието на ултравиолетово лъчение. Изключително икономични са, имат сравнително широк спектър на светлината, като същевременно отделят незначително количество топлина. Друго голямо предимство е, че имат сравнително дълъг живот – между 6 и 15 000 работни часа. Също като халогенните лампи обаче, енергоспестяващите „крушки” са чувствителни към промените в напрежението, освен това са нестабилни при ниски температури. Минус е, че са опасни за околната среда и имат инфрачервено и ултравиолетово излъчване.

Най-новата тенденция в осветлението на дома е въвеждането на LED лампите, в които се използват полупроводникови кристали, светещи под въздействието на електрическото напрежение. Според асоциацията LightingEurope в следващите години те напълно ще изместят класическите светлинни източници. Причината е, че имат изключително висок коефициент на полезно действие, както и огромна продължителност на живот – до 50 000 часа, а най-хубавото е, че са екологично чист продукт, който не произвежда инфрачервени и ултравиолетови лъчения. Недостатък при този тип осветителни тела е стесненият светлинен спектър, както и трептенията при повечето модели заради използваната широчинно-импулсна модулация в захранването им.

Важни параметри

Първото нещо, което по навик заглеждаме при покупка на лампа, са ватовете. Важно е обаче да знаем, че мощността не ни информира за силата на светлината, а само за изразходваната електроенергия.

Ако искате да сте сигурни, че избраното осветително тяло има способността да освети помещението, за което е предназначено, обърнете внимание на стойността на лумените. Колкото повече са те, толкова по-силно ще свети лампата.

Параметърът, който определя оттенъка на цвета на светлината е цветовата температура, измервана в келвини. По-топлият и уютен жълт оттенък съответства на 2700 — 3500°К. При цветовата температура 4000 — 5000°K цветът е неутрално бял и осигурява силно и комфортно осветление.6500° и повече келвини е студена бяла светлина и по-рядко се използва в жилищни помещения.

Важен параметър е и коефициентът на цветопредаване, който обозначава правилното възприемане на цветовете на предметите, осветени от лампата. Той е посочен на опаковката на крушката и за светодиодните лампи, предназначени за вътрешно осветление трябва да е 80 Ra.