Конвекторните печки

Летният сезон е към своя край и е точното време да помислим за отоплението през задаващите се студени месеци. Напоследък електрическите конвектори стават все по-популярни, затова нека се опитаме да разберем какви са причините за това.

Как работи конвекторната печка?

За разлика от познатите ни печки с вентилатор, при конвекторните топлината се разпространява чрез естественото движение на въздуха. Конвекцията е механизъм, чрез който топлината от земната повърхност се разпространява в атмосферата като преносът на топли маси се осъществява посредством процеса на дифузия. Това се осъществява с помощта на монтиран в уреда нагревател, който затопля преминаващия въздух и постепенно разпространява топлината в цялото помещение. И именно на този принцип работят конвекторните печки.

Видове термостати

За да постигне желаната от нас температура в помещението, уредът разполага с термостат. Когато достигне до зададените градуси, конвекторната печка спира да нагрява. Вариантите за термостати са два – механичен и електронен. Разликата е в това, че механичните термостати могат да дадат отклонения, които достигат до 1°С или дори 2°С. Може да ни се струва незначително, но когато уредът работи по-дълго време, се натрупва ненужен разход на енергия.

От своя страна електронните термостати са много по-прецизни и дават отклонение около 0,1°С. Това ги прави значително по-добри по отношение на енергийната ефективност. Освен това уредите, снабдени с електронни термостати, обикновено имат и допълнителни функции, като икономичен режим, възможност за управление от разстояние и др.

Трябва да отбележим, че в страните от ЕС механичните термостати вече постепенно излизат от употреба, тъй като са спрени от производство.

Предимства

  • Едно от основните предимства на конвекторната печка е, че е преодолян сериозният проблем с изсушаването на въздуха в помещението, характерен за отопляването с централно парно. Това означава, че конвекторните уреди са по-здравословни, защото сухият въздух може да предизвика респираторни проблеми.
  • В днешно време шумът, особено в градска среда, сякаш ни преследва непрекъснато. В това е и друго важно предимство на конвекторните печки – те работят напълно безшумно. За разлика от печките с вентилатори /„духалките“/ например, електрическите конвектори няма да подразнят слуха ни по никакъв начин и ще можем да се съсредоточим върху работата си или да поспим без излишни шумове.
  • Затоплят помещението бързо. Дифузията на топлия въздух се разпространява с висока скорост и това прави тези уреди много ефективни. Разбира се, никой не иска да чака твърде дълго, за да се стопли.
  • Не заемат много място. Тези печки са във формата на панели, които се монтират на стената, като ширината им е само няколко сантиметра.
  • Безопасни са. При работата с този уред няма опасност да изгорим ръката си, защото нагревателят е скрит зад корпус, който не се загрява. Освен това много модели са снабдени с датчици, които дават автоматична защита от прегряване.
  • Конвекторните печки са лесни за монтаж и не се налага да плащаме допълнително и да чакаме пристигането на специализиран монтажен екип.
  • Не е необходима постоянна поддръжка, както ако се отопляваме с ТЕЦ.
  • Тези уреди са напълно достъпни като цена за домакинствата.
  • Имат елегантен вид и са подходящи при различни интериорни решения.

Избор на мощност

Мощността на електрическата конвекторна печка зависи от обема на помещението, което смятаме да отопляваме. Ако е по-малко, например кухня, вероятно ще е достатъчно да изберем уред с мощност 1000-1500W. Но ако стаята е по-голяма, тогава по-добре да се насочим към уред с мощност от 2000 или 2500W.

Освен че в шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД можете да намерите всичко за строителството и ремонта, имате възможност и да изберете електрически конвектори и бойлери от доказани български и чуждестранни производители.