Домът и здравето ни

Влияят ли стените върху начина, по който се чувстваме?

Ако създадем уютен и удобен за обитаване дом, със сигурност настроението ни, когато се връщаме вкъщи, ще е по-добро. А добрите емоции носят здраве. Но има ли значение как сме изградили дома си? Какви материали сме употребили при обработката на стените, направили ли сме добра топлоизолация и дори какви бои сме нанесли? Всъщност всичко това, заедно и поотделно, има голямо значение. И влияе пряко и косвено върху нашето здраве.

Вредните елементи

За съжаление, когато стане дума за ремонт, твърде често сме ръководени от принципа – да бъде по-бързо и лесно за работа и да е на възможно най-ниската цена. Без да си даваме сметка, че ако положим върху стените некачествен материал, след това могат да се появят други проблеми, с които ще трябва да се справяме. Не бива да забравяме, че некачествените строителни материали съдържат и вредни вещества, които след нанасянето се отделят във въздуха, който дишаме. Тук не става въпрос само за миризмите, които след няколко дни изчезват, а за частици, които се носят из въздуха значително по-дълго: фин прах, бактерии, СО2 и т.н. Поетапно всичко това влиза в дробовете ни и ни трови незабележимо.

Влажността

Високата влажност на въздуха вкъщи е неприятна, а и е предпоставка да боледуваме. Да не говорим за огромните загуби на топлина през студените месеци. А това са немалко пари, които излитат през стените ни, без дори да ни е достатъчно топло и уютно. В днешно време чрез топлоизолацията имаме възможност да решим този проблем.

Но топлоизолацията също крие своите рискове. Ако „запечатаме” дома си и въздухът стане прекалено сух, това може да доведе до дехидратиране на лигавицата и очите. И отново е предпоставка за появата на заболявания.

Специалистите съветват да се намери точният баланс на влажността, като от една страна домът стане достатъчно топъл, без обаче да се изсушава въздуха в него. Т.е. да се предпочитат топлоизолации, които да задържат топлината максимално, но същевременно да създават достатъчна циркулация на въздуха.

Как да изберем най-доброто за нас?

В момента на пазара има голямо изобилие от строителни материали. Възможностите на съвременното строителство вече са много по-големи от преди години и това позволява да направим дома си такъв, какъвто сме си го представяли. Разбира се, всеки би искал да създаде уютен и топъл дом, в който да има благоприятна жизнена среда. Затова, когато избираме материалите, които ще използваме за ремонта вкъщи, е добре да се спираме на производители, които държат на качеството на своите продукти и не пренебрегват необходимостта от създаването на екологичната и здравословна среда. Естествено, качеството често се отразява и върху цената. Но от друга страна е редно да се замислим – а на колко бихме оценили собственото си здраве? Неслучайно в развитите страни изискванията към качеството и фактора „екологичност” стават все по-високи и редица производители създават собствени научни центрове, в които разработват все по-изчистени от вредни вещества материали.

В „Стефан Вълев” ЕООД се стремим да покрием разнообразните нужди на нашите клиенти и да поддържаме възможно най-богата гама от материали. Но същевременно и да предлагаме продукти, доказали своите качества. От производители, които не са безразлични към здравето ни.

Още новини