Присъединете спалнята си към тъмната страна на Силата

Спалнята – това е любимото ни място след дълъг работен ден. Там можем да прочетем най-интересната книга, сгушени в топла завивка или просто да се насладим на пълноценна почивка върху удобното си легло. Но нещо в това помещение ни кара да се отпуснем и да се чувстваме в безопасност, а именно – интериорът.
Според много специалисти по-тъмните цветове успяват да ни донесат точно това усещане за комфорт, а в тази статия ще ви разкажем малко повече за разнообразните комбинации, които можем да използваме.
Черното често го асоциираме с класа и изтънченост. То, например, е страхотен избор за съчетание с някой по-светъл нюанс. Сборът между двете създава интимна атмосфера и чувство за релакс. Разбира се, не е задължително да прекаляваме с този цвят – винаги можем да му посветим само една стена или конкретен елемент, но това зависи от предпочитанието на всеки човек.
В този ред на мисли, сещате ли се кой е най-добрият приятел на черното? Да, става въпрос за бялото. То може да помогне както за създаването на контраст в спалнята, така и за обратния ефект – това зависи от начина, по който го разпределим из различните елементи. Ако все пак търсите първия вариант, може да прибавите по-студено осветление и луксозно спално бельо, за да си подарите завършен вид в зоната за почивка.
Друга комбинация, която се радва на особена популярност е тази с червеното. Цветът е топъл и много често го свързваме с празници като Коледа, но за в спалнята той е смятан за прекалено смело интериорно решение и често се замества с неговите „братовчеди“ жълто и оранжево.
Ако сте авантюристично настроени и решите да опитате тази дръзка комбинация трябва да сте особено предпазливи, защото границата между стилното и прекаляването с този цвят е много тънка. За най-добри резултати е хубаво да се консултираме с интериорен дизайнер, който ще ни помогне с най-правилния съвет.
Tъй като спалните са предназначени за отмора, е хубаво да се стараем да оставим на страна високоенергийни цветове като ярко зелено, различни шарки или други тропически нюанси.
Освен черното има още много опции, които са от тъмната серия – пример за това е кафявото. Може да изглежда неуместно, но когато са направени правилно, тъмните стени могат да помогнат на малката стая да изглежда по-голяма. Това е така, защото тези цветове визуално се отдалечават един от друг, като така заблуждават очите ни да виждат стените малко по-далечни отколкото са всъщност. Въпреки че помещението може да е малко, то не изглежда по този начин, благодарение на богатата, топла боя в комбинация с бял таван, подходящо обзавеждане и красив - макар и невинаги необходим - килим. Освен това, когато ограничим палитрата само до два цвята, ще създадем усещане за простота, а в момента минимализъмът е на мода в световен мащаб.
Като споменахме тавана, може би е хубаво да уточним, че той представлява 1/6 от пространството в стаята, но твърде често е възнаграден само с един обикновен слой боя. Всъщност, от десетилетия насам бялото се счита не само за най-безопасен, но и за най-добър избор за цвят за тази част на помещението. Като общо правило, тези, които са по-светли от стените създават впечатление за по-високо пространство.
Тези указания са добра отправна точка при търсенето на цвят за спалнята. Имайте предвид, че изборът на такъв е много личен въпрос. Вие сте тези, които трябва да живеят с него, така че е хубаво да се спрете на оттенък, който ще подхожда на семейството ви и начина ви на живот.