Как да оградим двора си?

Оградата на двора е важна. Тя ни позволява да обособим имота и да очертаем границите му. Може да ни предпази от преминаването на животни или да създаде обезопасен периметър за малки деца. Освен това придава съвършено нов вид на двора ни, както и съответен стил. Но в този момент изниква сериозният въпрос - от какви материали да издигнем оградата си? Тук планирането е много важно, затова в никакъв случай не бива да вземаме прибързани решения.

Планирането

На първо място трябва да имаме предвид големината на парцела, който ще ограждаме. Някои от вариантите никак не са евтини, затова следва да преценим внимателно финансовите си възможности. От друга страна е добре да планираме ограждането в по-дългосрочен план. Затова може би е по-добре да инвестираме малко повече средства, за да си осигурим колкото се може по-дълъг живот на оградата.

Добре е също да решим дали искаме плътна ограда, за да се предпазим от любопитните погледи на съседите или предпочитаме да имаме повече видимост. Безспорно, плътното ограждение означава и повече разходи.

И не на последно място са естетическите характеристики. Както стана дума по-горе, оградата може да придаде на имота ни напълно обновен вид. Дали искаме да постигнем по-модерен изглед или предпочитаме да наподобим старинен селски двор? Решението е наше, но отново опираме до избора на материали.

Телена ограда

Това е оградата, която срещаме най-често. Може би защото е най-достъпният от финансова гледна точка вариант и един от най-лесно изпълнимите. Разбира се, за да опънем телените мрежи, ще ни е необходимо да изградим бетонен фундамент и да разположим метални или бетонни колчета на определено разстояние. Вариантът е подходящ, ако не държим оградата ни да е плътна.

Дървена ограда

Дървото е естествен материал и винаги придава уют и стил. Има разнообразни варианти за дървена ограда, като цената им може да варира значително, в зависимост от избраното от нас дърво. Дървеният материал може да бъде подреден така, че да затвори имота плътно или ограждението ни да бъде по-декоративно. Макар да е традиционен избор, като цяло дървото е малко капризен материал. Дори и да е защитено с боя или лак, след време то започва да гние и да се появяват мухъл и гъбички. Дървото може и да се деформира, вследствие на атмосферните условия.

Метална ограда

Този вариант за ограждане на имота придоби популярност през последните години. Но металните огради могат да бъдат много различни, напр. алуминиева, от ковано желязо и др. Оградите от ковано желязо безспорно моментално могат да придадат на двора ни много помпозен вид. Но трябва да се има предвид, че това далеч не е сред най-достъпните варианти и обикновено се използва за луксозни имоти. Металните огради, разбира се, изискват определена поддръжка срещу ръжда, но при правилна експлоатация могат да издържат дълги години.

Зидария

Ако искаме реално да се откъснем от външната среда и да получим истинска самостоятелност, зидът е просто класика. От една страна е изключително траен, а от друга също придава на двора съвършено различен вид. За постигането на повече историческа автентичност, разбира се, можем да направим каменен зид. Само че това не е работа за всеки и е добре да намерим подходящи майстори. А те в днешно време не са толкова много.

Що се отнася до тухлената стена, тук можем да избираме между зидарията с бетонни блокчета или класическата тухла четворка, например. Тухленият зид може да бъде измазан и боядисан и по този начин да постигнем наистина уникален вид на имота, като съобразим цветовете с нашия вкус.

Естествено, този вариант също не е сред евтините. А и строежът на стена си е цяло приключение. Но пък, ако искаме да направим нещо стабилно и да сме по-добре защитени, си заслужава усилието.

Ако сте решили да строите или да направите ремонт, обезателно посетете шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД в гр. Троян. Тук ще откриете невероятно разнообразие от материали за грубо и сухо строителство, инструменти, работни облекла и качествени решения за ВиК, покрива, таваните и т.н.