Как да изберем ламинат?

През 1977 г. изследователи от шведската компания Pergo, част от Perstorp Flooring създават ново подово покритие, известно днес като ламинат. Този първи модел се различава от съвременните, тъй като за декоративния слой се използва меламинова смола, а за долната част на дъската - фенолна смола. 10 години по-късно фирма „Хорнитекс“ разработва нова технология на ламинат, която се налага и става много популярна. В днешно време ламинатът е едно от най-използваните подови покрития, заради естетическите си качества, удобството при почистването и значително по-ниската цена от класическия дървен паркет.

Но на какво трябва да обърнем внимание, когато избираме ламинат за подовете вкъщи или в офиса?

Най-често първото, на което обръщаме внимание, е цветът на ламината, а след това /или заедно с това/ идва цената му. Разбира се, важно е подовото покритие да съответства на цветовата гама, която сме избрали за съответното помещение. Цената също не е без значение. Но има и други фактори, които могат да определят дали ще можем да се радваме на новия си под достатъчно дълго или съвсем скоро ще се наложи да търсим нов ламинат.

Клас на износоустойчивост

Това е едно от първите неща, на които трябва да обърнем внимание при покупката на ламинат. Класът на износоустойчивостта се отбелязва с AC /Abrasion class/ и съответна цифра, като 1 е най-слабо износоустойчивият ламинат. Класът на износоустойчивост се отбелязва и с цифри. Ламинатът, който е предназначен за жилищни помещения с по-слаба натовареност е в диапазона 21-31. Ако става дума за помещения, в които натовареността е по-висока /например в търговски обекти или детски градини/, тогава трябва да се насочим към класовете от 32 до 34.

Да има ли фаска?

Фаската е малка вдлъбнатина във V-образна форма, която се очертава при съединяването на ламелите на ламината. Смята се, че това намалява значително вероятността фугите да се замърсят и да развалят вида на подовото ни покритие. А от друга страна фаската придава по-добър естетически вид на помещението. Що се отнася до опасенията, че вдлъбнатината може да събира повече влага, влагоустойчивостта зависи от качеството на самия ламинат и сглобката на ламелите. Поради това не е случайно, че през последните години ламинатите с фаска са много по-търсени на пазара. А и самите производители все повече се насочват към производството именно на този вариант.

Дебелината на ламината

Вариантите, които можем да срещнем на пазара са между 6 и 12 мм дебелина на ламината. Разбира се, колкото по-голяма е дебелината, толкова повече можем да разчитаме, че настилката ще бъде по-стабилна. Най-тънкият ламинат можем да изберем в случай, че очакваното натоварване в помещението е наистина минимално. Най-често ламинат с дебелина 6-8 мм се използва в спални. В другите случаи е най-добре да се насочим направо към дебелина от поне 10 мм. По-дебелият ламинат е и с по-добри топло- и шумоизолиращи качества.

Естетически качества

Вече има богат избор на различни структури на повърхността на ламината – с по-голям или по-незабележим релеф, с по-модерен вид или имитация на старинен под и т.н. Изборът зависи от избрания стил на помещението и цветовата гама.

Цената

Е, да. Когато се насочим към по-качествен ламинат, цената със сигурност ще бъде по-висока. Но от друга страна, по-ниската себестойност ще отиде на вятъра, ако скоро ни се наложи да сменяме ламината, нали?

В шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД в Троян ще откриете голямо разнообразие от подови покрития – ламинат, гранитогрес и теракот. Фирмата предлага и монтаж на ламинат.