Каква изолация да изберем - вътрешна или външна?

Идването на студените месеци задължително ни напомня за необходимостта от качествена изолация на стените. Целта на изолацията е да ни бъде по-топло и да постигнем добра енергийна ефективност. Но кое да предпочетем – вътрешната или външната изолация?

Този спор се води отдавна и по въпроса могат да се открият най-различни мнения, като все пак преобладаващите сред тях са в полза на външната изолация. Но първото, което следва да имаме предвид още преди да сме взели своето решение е, че поставянето на изолация е свързано с прецизно планиране и нужда от наистина професионален съвет. В противен случай може да се постигне обратният ефект – инвестицията да ни донесе повече главоболия, отколкото очаквани ползи.

Вътрешната изолация

Основните предимства на вътрешната изолация са, че цената ѝ е по-ниска от външната, монтажът не зависи от атмосферните условия и този монтаж не се нуждае от допълнително оборудване /скеле/. А освен това може да се осъществи с много по-малък екип от хора, дори от един човек.

Но в общи линии с това предимствата на този вид изолация, според редица специалисти, като че ли се изчерпват. Проблемът е, че вътрешната изолация повишава значително риска от конденз. Плоскостите на тази изолация не позволяват външните стени да се затоплят достатъчно. Парите, образувани в отопляваното помещение, се изтеглят навън. Но щом преминат през вътрешната изолация, те се сблъскват със студените външни стени и тук се задейства принципът на кондензацията, която при охлаждането ги превръща обратно в течност. Така между изолацията и външната стена започва да се събира голямо количество влага, която избива навътре. Което означава, че скоро трябва да се очаква появата на мухъл.

От своя страна това води до намаляване на експлоатационната годност. Към това трябва да прибавим и факта, че при спиране на отоплението, стените с вътрешна изолация изстиват значително по-бързо. А през летните месеци процесът е обратен. Нагретите външни стени продължават да отдават топлина навътре към помещенията дори през нощта, когато е по-хладно.

Все пак тази изолация може да е добро решение, ако използваме къщата рядко и за кратки периоди от време и искаме да затоплим помещенията максимално бързо.

Външната изолация

Разбира се, това е по-скъпият вариант. Но за сметка на това правилно поставената външна изолация има солидни предимства, особено когато сградата е обитаема и постоянно отоплявана през студените месеци. На първо място външната изолация не позволява загуба на топлина от помещенията и това я прави енергийно ефективна. С външната изолация възможността от появата на конденз, а оттам на плесен по вътрешната страна на стените, е почти елиминирана, защото в този случай процесът на изстиване на стените е забавен. С външната изолация строителната конструкция не е подложена на толкова силни атмосферни влияния и натоварване и по този начин се удължава животът ѝ.

Има и още някои детайли. Вътрешната изолация, макар и не много, но все пак отнема част от площта на помещенията, докато с външната това не се случва. А и ако бъдат поставени подходящи финишни покрития и цветове, фасадата на сградата може да се промени в желаната от нас посока.

Съществуват и варианти на комбинирана изолация. Но наистина най-правилното решение е да прибегнем до услугите на специалисти. Не бива да забравяме, че климатът, материалите, конструкцията на сградата и т.н. играят важна роля.

Каквото и да сте решили да предприемете в областта на строителството и ремонта, ще ви е необходимо да имате материалите и оборудването, необходими за проекта. В шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД в Троян можете да откриете всичко на едно място. Както съвременни ефективни топлоизолационни решения, така и инструменти.