Какви керемиди да изберем за покрива?

Ако една къща няма стабилен покрив, който да я защитава надеждно от природните капризи, тя всъщност не е съвсем къща. Затова изборът на покривна система и керемиди е особено важен. Днес на пазара се предлагат най-различни модели керемиди и имаме възможност да избираме между бетонни, битумни или класическите керамични.

Но как да изберем кои керемиди са най-подходящи именно за нашата къща? Има няколко основни фактора, които могат да определят избора ни. Нека ги разгледаме.

Наклонът

Първото нещо, на което специалистите обръщат внимание, е наклонът на покрива. От това в голяма степен зависи изборът на съответните керемиди. Целта на наклона е дъждовната вода и снега да се отичат възможно най-бързо, за да не натоварват покривната конструкция. У нас градусите на покривите са много разнообразни и често зависят не толкова от естетическите съображения, колкото от мястото, където строим. В планинските по-усойни райони снеговете и обилните дъждове са по-често явление, отколкото в крайморските зони, затова във високите части на страната наклоните на покривите обикновено са и по-стръмни. Ако край морето наклонът е обикновено между 10 и 15 градуса, в планините наклонът може да достигне и до 50 градуса. От друга страна, изборът на градус за наклона зависи и от това дали местността е проветрива. Обикновено в райони със силен вятър се избягват големите наклони, защото това значително натоварва покрива. Т.е. наклонът на покрива ни е в пряка зависимост от климатичните условия на района, в който предстои да строим. А изборът на керемиди зависи много от наклона.

Възможност за приплъзване

Много зависи какво е разстоянието между редовете на дървената конструкция, върху която ще редим керемидите. То предопределя техният размер. Ако само подменяме старите износени керемиди на покрива си и разстоянието между редовете е по-голямо, съответно ще трябва да се насочим към керемиди с по-голяма покривна площ. Но ако изграждаме съвсем нов покрив, бихме могли предварително да определим кой вариант е по-удобен за нас.

Външният вид

Разбира се, всеки от нас има своите естетически предпочитания както за модела на керемидите, така и за техния цвят. Също така зависи какъв е стилът на къщата, която предстои да покриваме. Ако сме заложили на по-традиционния или, да речем, възрожденски външен вид, то е добре и керемидите да съответстват на този стил. Но ако сме се спрели на по-футуристична визия, в този случай традиционните форми не биха били подходящи и следва да търсим други решения. А такива днес има достатъчно.

Материалът

Както стана дума по-горе, днес имаме възможност да избираме измежду няколко варианта на материал, от който са изработени керемидите. Можем да се спрем на изпитаните класически керамични керемиди. Те са трайни и с доказани във времето качества. Но бетонните или битумните също имат своите предимства. Разбира се, могат да се срещнат най-различни мнения за различните керемиди, но изборът е подчинен на-вече на естетическите ни критерии. Нерядко друг важен критерий за избор безспорно е ценовият. В крайна сметка ще покрием къщата си с това, което можем да си позволим. Макар че всички знаем добре, че цената рядко е най-добрият съветник. Защото когато заложим на качеството, в повечето случаи всъщност правим една по-дългосрочна и съответно по-изгодна инвестиция.

В складовите бази на „Стефан Вълев“ ЕООД в гр. Троян предлагаме избор на различни керемиди. Разбира се, стремим се да предлагаме продукти на утвърдени и доказали се във времето производители, които няма да разочароват клиентите ни. А още едно наше предимство е богатата складова наличност.