За банята с любов: от какво да спестим и къде да се разпрострем в бюджета за предстоящия ремонт (първа част)

Има едно нещо, което нашият екип знае наистина много добре и то е, че по пътя към мечтаната баня, разходите може много бързо да излязат извън контрол. Определянето на бюджет и придържането към него не винаги е лесно, тъй като неочаквани изненади могат да се появят още от момента, в който стартирате ремонта, а усложнения могат да ви дебнат на всяка крачка.


В някои случаи това са стени, станали жертва на мухъл, друг път става дума за тръбопровод, който се вие из цялата къща. В общи линии, колкото и малка да е вашата баня, не забравяйте, че винаги има какво да се обърка. Именно за това, ние съветваме на етап планиране да се възползвате от услугата „Проектиране на бани“, предлагана в нашите шоуруми. Тя отнема около 20 минути и е напълно безплатна за всеки, закупил плочките си от нас. При калкулиране на бюджета си, спокойно можете да се застраховате, добавяйки около 10% от общата сума за непредвидени разходи, а в случай, че са излишни, на финала на ремонта ще се окажете с повече пари отколкото сте планирали.
Вижте обаче къде в избора на материали ще можете са си спестите малко пари, за да ги използвате по-практично другаде или просто, за да можете да си позволите мечтаната баня, но с по-скромна инвестиция.


1. Спестете си пренареждането на различните компоненти
Ако искате да смените мястото на ваната например, може би е добре да помислите отново. Всяка такава промяна е свързана с местене на тръби, което на свой ред предполага разбиване и къртене на стени, а това усложнява излишно, удължава времетраенето и надува бюджета на ремонта. С едно такова действие разходите за труда на майсторите и за материали ще скочат осезаемо, за това нашият съвет е да избягвате такива решения, освен ако не се налага да ремонтирате своята ВиК инсталация така или иначе. Препоръчваме ви още в самото начало да направите консултация със специалист, тъй като именно тръбите в една баня могат да крият най-много рискове и би било наистина неприятно проблем да се появи след успешното приключване на ремонта.


2. Инвестирайте в добри смесители и душ системи
Именно това са детайлите, при които евтиното излиза скъпо. Смесителите в банята ви трябва да са здрави и трайни, за да ви спестят честа смяна и излишни течове. Това не означава да инвестирате цяло състояние, но все пак можете да изберете такива с по-добри характеристики, като например системи с керамични дискове, които не се износват като гумените шайби. А който е купувал евтини маркучи за душ, знае, че животът им продължава не повече от няколко седмици и спестените пари не отговарят на похабените нерви. Слушалката за душ от своя страна пък ще се превърне в нещо много повече от разумна инвестиция, защото именно тя прави преживяването в банята наистина релаксиращо. Материалите трябва да бъдат качествени, за да се избегне бързата им амортизация и да не се окаже, че само след месец употреба покритието се изтърква, а под него ще „цъфне“ пластмаса.
В края на тази статия искаме да ви насочим и към няколко важни фактора, които трябва да имате предвид в планирането на ремонта, а по-конкретно:

  • Кой и за какво ще използва банята: дали става дума за баня у дома, в заведение, хотел или в промишлено помещение;
  • Колко човека ще разчитат на нея и следователно, помислете как да се минимализира изчакването сутрин преди работа например;
  • С колко пространство разполагате и дали имате място за всички глезотии, които ви се искат.

Всички въпроси, които може би са се родили в главата ви, ще открият отговор при нашите консултанти, а в следващите статии ще поговорим за още възможности да спестите при ремонта , както и със насоки къде си заслужава да инвестирате повече. Следете ни и открийте още много полезни съвет.