Предпазната каска

Ако погледнем изображенията на древните воини, едно от нещата, които ще забележим е, че на главите си носят метални шлемове, които да ги предпазват от оръжията на противника. Според историци, шлемовете датират от хилядолетия преди Христа.

Но докато предпазните каски достигнат до момента, в който да започнат да се използват като защита за хората, заети в цивилните производства, ще минат много векове, през които, за съжаление, много работници ще загинат при трудови злополуки, най-вече заради падащи предмети.

Спомен от войната

През ХIХ в. индустрията се развива с огромни темпове и в производството се внедряват нови машини. Съответно зачестяват и инцидентите. Затова докерите в САЩ започват да мажат шапките си със смола и ги оставят на слънцето, за да се втвърдят.

През 1898 г. бизнесменът от Калифорния Едуард Дикинсън Булард създава компания за карбидни лампи и минно оборудване. Неговият син, който също се казва Едуард, завършва Калифорнийския университет – Бъркли и по време на Първата световна война е мобилизиран и изпратен на фронта във Франция. Когато се завръща, започва работа във фирмата на баща си. Не след дълго младежът забелязва, че работниците в мините са изложени на огромен риск от падащи отломки. И тогава си спомня за бойната си екипировка, част от която е и каската. Едуард Булард създава предпазна шапка, за която използва покриващи се слоеве от здраво платно, което изпарва, за да придобие гъвкавост и го захваща с лепило. Покрива плата с водоустойчив шеллак, а на ръбовете поставя кожа. Патентова изобретението си през 1919 г.

Каските стават стандарт

Макар че производството на тези предпазни твърди шапки започва още през 20-те години на миналия век, първото активно използване е в началото на 30-те. През 1931 г. стартира мащабен проект за изграждането на язовирна стена с водноелектрическа централа Хувър Дам на р. Колорадо между Аризона и Невада. Главният инженер на проекта Джоузеф Щраус залага много на безопасността на работниците и въвежда тези шапки като предпазна мярка. За съжаление, по време на работата, която продължава 4 години, загиват около 100 работници. Но според специалисти жертвите биха могли да са и много повече, ако не са били усилията на Щраус.

Първият проект, при който предпазните каски стават задължителни, е по време на строежа на моста Голдън Гейт Бридж през 1933 г. През 30-те години компанията на Едуард Булард предлага на пазара и новата си алуминиева каска, както и специалната си каска, предназначена за пожарникарите. Изобретенията на калифорнийския откривател не спират дотам и през 40-те години на ХХ век той представя своята добре позната каска с три ребра. Създава и огнеупорната каска от фибростъкло. Тъй като тя е по-лека от алуминиевата и е по-удобна за работа, бързо се налага на пазара.

Развитието

През 50-те години се появяват и каските от шприцована термопластика. Постепенно те стават предпочитани и през 60-те вече се използват масово. Оттам нататък предпазните каски търпят бурно развитие. През 1961 излиза първата каска, създадена от поликарбонат, а на следващата година се появява каската V-gard, която и днес е използвана в САЩ. В наши дни болшинството от предпазните каски са изработени от полиетилен с висока плътност или подобрени инженерни смоли.

Ако искате да имате надеждна защитна каска, можете да откриете в шоурума на „Стефан Вълев“ в Троян. Предлага се и богат избор на работни облекла и обувки, подходящи за строителството и съобразени със сезона.