Изборът на циркуляр

Циркулярът е машина за рязане на дърво, която използва диск с трионни зъби по ръба. Дискът се задвижва с голяма скорост и това позволява надлъжно и напречно разрязване на различен дървен материал. С помощта на циркуляр могат да се обработват дъски, трупи, шперплат и др. Инструментът има широко приложение в дървообработването. А съвременните модификации на циркуляра му дават възможност да реже и други материали, като пластмаса и метал.

Най-общо, циркулярите могат да бъдат ръчни и стационарни и да се задвижват с помощта на електричество, с бензин или с акулуматорни батерии.

Едва ли има работилница, в която да няма някакъв вид циркуляр. Но ако ще купуваме такъв инструмент, е добре да имаме предвид някои неща, за да направим точния избор.

Ръчен или стационарен?

Разбира се, първо трябва да сме наясно за какво ще използваме инструмента. Дали ще режем само дървен материал или ще го използваме и за други? Също така е важно да преценим колко често ще влиза в употреба и как ще работим. Това ще ни насочи към отговора на въпроса дали да се спрем на ръчен или стационарен циркуляр. Най-често стационарните инструменти са предназначени за професионална работа в цех или работилница, докато ръчните позволяват да бъдем мобилни. Тях можем да вземем навсякъде и да обработим по-фини детайли.

Най-общо, ако не работим в специализиран цех, най-добрата опция е да се спрем на ръчен циркуляр. Той ще ни позволи да обработваме различни материали на различни места и да извършваме по-прецизна дейност.

Мощност

В зависимост от задачите, които си поставяме, ще сме наясно колко мощен инструмент да вземем. Ако купуваме циркуляр за лично ползване, най-добрата опция е да се спрем на инструмент, който може да работи с различни скорости и да има възможност за поставяне на различни по големина и предназначение дискове. За да имаме вариант за повече обороти, ще ни е нужен циркуляр с по-голяма мощност. Дори и да не ни се налага в момента, не се знае дали след време няма да се появи необходимост да срежем нещо по-дебело.

Захранване

Както стана дума по-горе, циркулярите могат да бъдат най-често електрически или акумулаторни. Безспорно, акумулаторните циркуляри са много по-удобни, защото не ни обвързват с търсене на електрическа мрежа в близост и не ограничават движението ни според дължината на кабела. Освен това в повечето случаи акумулаторните инструменти са с по-малко тегло и това позволява по-лесното им пренасяне.

За сметка на това имаме ограничение по отношение на времето. Все пак, дори и най-мощната батерия, в някакъв момент се изтощава и се налага да я зареждаме. А това означава да спрем работа. Дори и да не е напълно изтощен акумулаторът, е възможно да намалеят оборотите, с които върти режещият диск. И не на последно място, акумулаторните циркуляри обикновено са с по-висока цена от електрическите.

Диаметър на диска

Това също е от особена важност. Има различни размери на дисковете за ръчните циркуляри, като те варират между 8 и 35 см. Обикновено ръчните циркуляри за битови нужди могат да направят разрез до 5-6 см.

Циркулярите са само един от инструментите, които можем да използваме в строително-ремонтните дейности. Ако искате да се оборудвате така, че да имате всичко необходимо, посетете шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД в гр. Троян. Там има разнообразие не само от инструменти, но и от материали за грубо и сухо строителство, ВиК и топло- и хидроизолационни системи, всичко за банята, градината и още много полезни неща.

Още новини