Дървена беседка в двора

Едно от нещата в кухнята, без които наистина не можем, е мивката. Често се случва така, че обръщаме голямо внимание на уредите или големите мебели, а мивката остава някак встрани. Но тя е изключително важна. Доказано е, че активните домакини използват мивката десетки пъти дневно.

Днес композитните /гранитни/ мивки влизат все по-често в конкурентна битка с утвърдените метални мивки. И двата варианта имат свои привърженици и предимства. И все пак, на коя от двете мивки да се спрем, ако планираме новата си кухня? За да вземем решение, нека изясним какво представляват композитните мивки.

Композитните мивки

Те се произвеждат чрез смесването на кварц /гранитен пясък/ с акрилни или епоксидни смоли. Известно е, че кварцът е един от най-твърдите естествени материали. При слепването със смолата се получава изключително здрава сплав. Разбира се, има и мивки, създадени с помощта на изкуствени материали, които също са достатъчно здрави.

Металните мивки

Металните мивки обикновено се изработват от неръждаема стомана и това ги прави изключително дълготрайни. При правилна употреба, те също могат да издържат дълги години. Един от проблемите, които могат да възникнат при този вид мивки е, че с течение на времето върху метала се наслагва варовик и трябва да се почистват по-често и по-активно.

Разликите

Една от основните разлики между двата вида мивки е, че металните могат да бъдат само в един цвят. Ако имаме желание мивката да бъде в различен цвят, тогава ще трябва да се спрем на композитна. Там багрите могат да са изключително разнообразни и по този начин мивката също да вземе участие в оформянето на дизайна на кухнята. Освен това композитните мивки са изключително елегантни. Разбира се, по отношение на дизайна и разбирането за елегантност, всичко зависи от индивидуалните ни вкусове.

Още една разлика между двата вида мивки е, че гранитните са със значително по-голямо тегло. Затова най-добрият вариант е монтажът да се извършва от специалисти.

Предимствата

Основните предимства на гранитната /композитна/ мивка е, че е изключително здрава. За да я увредим трябва да положим наистина сериозни усилия. Освен това са издръжливи на различни, дори много високи температури и на химикали. Този материал е с на практика неограничени възможности в това отношение.И не на последно място – гранитните мивки могат да бъдат изработени в най-разнообразни форми, които да обогатят дизайна по оригинален начин. Всичко това дава възможност такава мивка да се превърне в своеобразно бижу в кухнята ни.

И още нещо. При пускането на водата, металните мивки създават доста повече шум, отколкото гранитните.

Разбира се, металните мивки също са се доказали във времето и това не е случайно. Вече стана дума, че те също са издръжливи, а и са доста по-леки. Но основното им предимство е, че могат да се купят напо-достъпна цена от гранитните. Вярно е, че когато купуваме мивка, разчетът е за години напред, но цената никога не е за пренебрегване.

Размерите

Що се отнася до този показател, и металните, и гранитните мивки могат да бъдат изработени в различни размери. Изборът зависи от индивидуалните ни предпочитания, от дизайнерските решения и нуждите ни в кухненската работа.

Като компания с традиции, „Стефан Вълев“ ЕООД предлага избор и от двата вида мивки. И далеч не само това. При нас ще откриете всичко необходимо за строителството и ремонта в къщата или офиса, както и всичко, което е нужно за работа в градината.