Цветовете на нашия дом

Цветовете са навсякъде около нас. При това природата е в състояние да създаде невероятно разнообразие от гами и нюанси. Но с развитието на съвременните технологии вече можем да развихрим фантазията си и вкъщи или в офиса. Богатият избор води до повече възможности. Но от друга страна може и да ни обърка.

Изборът на цветове е тясно свързан с нашия характер. И е добре да знаем, че определени цветови решения могат да повлияят върху емоционалното ни състояние.

Разбира се, всеки от нас има свои любими цветове и е нормално да ги предпочете, когато взема решение как ще изглежда домът или работното му място. Но преди да направим избор, не е лошо да преценим дали това е най-подходящата цветова гама за дадения вид помещение. Ако това е бизнес помещение, вероятно ще е добре атмосферата да ни предразполага към действие. А ако работим с други хора, е хубаво да няма натрапчиви цветове, които могат да бъдат дразнещи за някого. Затова най-често за офиса се избират предимно светли или неутрални нюанси.

Но ако става дума за дома ни, то тогава можем да подберем цветови гами, които ни успокояват и предразполагат към пълноценна почивка. Или просто са ни приятни.

Всекидневната

Това е помещението, в което се предполага, че ще прекарваме много от времето си, когато сме вкъщи. Затова обикновено именно холът е мястото, в което особено силно проличава характера и емоционалната ни нагласа. Едни предпочитат светлите тонове, други се чувстват по-добре в помещения с приглушена светлина и по-тъмни стени и мебели. Трети харесват ярките, дори крещящи цветове.

Що се отнася до самия избор на цвят - в това отношение вкусовете са твърде различни. Ако предпочитате зеленото, за него казват, че придава свежест и успокоява окото. Съществува и поверие, че привлича пари. За синьото казват, че е добре да се използва от хора, които се занимават с духовната страна на живота. А червеният цвят, макар да е интересен акцент, е смятан за твърде агресивен.

Спалнята

Това пък е мястото, в което почиваме и то следва да предразполага към сън и повече отпуснатост. Затова се препоръчват пастелните, нежни и топли цветове, близки до природата.

Детската стая

Децата имат много енергия и обичат да им е интересно. Затова тук можете да се развихрите по отношение на цветовете. Малчуганите обичат да виждат своите любими герои от приказките или филмите, които гледат, затова често в детската стая могат да се видят рисунки или постери. Тъй като детската фантазия е безгранична, дайте ѝ възможност да се развихри. Хлапетата ще бъдат много щастливи от това.

Банята

Още едно място вкъщи, което не бива да подценяваме по никакъв начин. Независимо дали обичате да прекарвате там по-дълго време или да се измиете набързо, цветът на банята също спомага да почувствате уюта на дома. Разбира се, тук възможните комбинации също са огромно количество.

За да постигнете най-добрия възможен ефект, ви препоръчваме да посетите тониращия център на „Стефан Вълев“ ЕООД в Троян. Тук ще намерите не само вашия цвят, но можете да постигнете и точния нюанс, без да се налага да правите компромиси.

Също така може да ви бъде изготвен и индивидуален проект за банята. Така ще можете да видите нагледно онова, което сте си представяли и ако има нужда, нашите специалисти ще ви посъветват компетентно какво точно да направите, за да бъде всичко изпълнено по най-добрия начин.