Как да оградим двора си?

За да добие дома ни завършен естетически вид, стените и таваните трябва да са гладки и равни. А това се постига с помощта на шпакловката. Тя е последното покритие, което поставяме преди да нанесем боята или да залепим тапетите. Целта е да се премахнат всички възможни неравности, пукнатини и дупки, които неминуемо личат когато боядисаме или поставим тапетите. Ако сме избрали да поставяме релефни тапети, може и да не се наложи да шпакловаме, но това много зависи колко големи са неравностите по стените. Но във всички случаи с шпакловка ще бъде далеч по-добре, защото тя ще позволи да се получи по-добро сцепление между стената и тапета, за да го залепим по-здраво.

Подготовка на стените

Преди да нанесем шпакловката, трябва да огледаме повърхностите и да нанесем грунд на по-осезаемите дупки или пукнатини и след това да ги запълним с гипс или цимент. За да нанесем шпакловката, запълнените места трябва да са добре изсъхнали, затова е най-добре да направим това поне един ден преди да шпакловаме.

Още нещо, което трябва да свършим, е да почистим повърхностите от дребните ронещи се частици с метална четка или с по-твърда метла. Така вече ще сме напълно сигурни, че стените са готови за нанасяне на шпакловката.

Последният етап преди шпакловането е да грундираме стените с разтвор от лепило Ц-200 с вода в съотношение 1:3. Това ще ни помогне сместа да се захване по-добре за стената.

Приготвяне на сместа

За да направим шпакловъчната смес, трябва да се следват стриктно указанията на производителя. Това, което е важно да знаем е, че при разтварянето не бива да наливаме вода в сместа, а обратно - първо трябва да налеем съответното количество вода в съда и след това да изсипваме в нея сместа. Разбъркването трябва да става с помощта на електрическа бъркалка, а не на ръка. Най-добре е смесването да продължи между 3 и 5 минути.

Големината на съда, който ще използваме за разбъркването, зависи от количеството шпакловка, което ще приготвяме.

След като вече сме разбъркали, оставяме сместа за 10-тина минути. Едва тогава ще бъдем готови да грабнем маламашката и да нанасяме първия слой шпакловка.

Нанасяне

Нанасянето на първия слой се извършва по посока отдолу нагоре, като дебелината е около 2 мм. Преди нанасянето на втория финишен слой трябва да се изчака поне около 15-тина мин. После с маламашката се отстраняват евентуално появили се дребни неравности. За втория слой се използва около половината от материала, поставен за първия слой. Нанасянето отново е по посока отдолу нагоре. Тук вече трябва да сме много прецизни, защото оформяме окончателната гладкост на повърхностите. Ако остане дребен остатъчен материал, той се отстранява внимателно с четка, за да не нараним стените и таваните.

Ако повърхността на стените все още не е така гладка, колкото ни се иска, можем да полираме с помощта на много тънка шкурка. Само е добре да знаем, че според специалисти, прекалено гладката повърхност може да създаде проблем с нанасянето на боята.

В шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД в гр. Троян ще откриете всичко, което ви е необходимо за вашата перфектна шпакловка. Както материалите, така и инструментите, с които да работите и дори работните облекла.

Още новини