Ремонт на покрива: всичко, което трябва да знаете

Освен за морски приключения и отдих в планината, лятната отпуска е и времето, в което да се погрижим за неотложните ремонти у дома. И докато боядисването и смяната на плочки в банята могат да се извършат през есента, поправките по покрива изискват сухо и топло време. Ако издайническите течове от топенето на снеговете и дъждовете вече са ви показали ясно, че реновирането е неизбежно, първата стъпка е да направите оценка на всички елементи на покривната система, след което да подберете подходящите материали и да се погрижите за правилната им инсталация. Ако имате колебания на какво да заложите, консултантите в шоурума на „Стефан Вълев ЕООД – всичко за строителството и ремонта” могат да ви насочат с компетентен съвет. Но какво трябва да знаете преди да започнете с реконструкцията

Идентифицирането на проблема ще улесни значително ремонта на вече съществуващия покрив. Затова е особено важно да направите първоначален оглед и да установите какви точно дейности следва да извършите: дали ще трябва просто да замените счупена или разместена керемида или ще е необходима цялостна подмяна, дали не е нарушена целостта на изолиращото покритие, или е компрометирана дървената конструкция.

Подмяна на отделни керемиди

Задължително проверете от какъв материал са керемидите на покрива ви в момента, в случай че трябва да се сменят само няколко от тях. Преди да се отправите към магазина, имайте предвид че керамичните керемиди са доста по-леки от бетоновите, а това е от съществено значение за натоварването на летвената скара и цялата подпокривна конструкция. А ако не сте сигурни какъв модел и цвят са вашите керемиди, най-разумно е да вземете със себе си мостра и по нея да изберете на място в склада за строителни материали. Така ще си гарантирате, че няма да се озовете с по-светла или тъмна „кръпка на покрива”.

Цялостна подмяна на керемидите

По ред причини оценката на щетите може да покаже, че е необходим по-сериозен ремонт на покрива. В този случай трябва добре да огледате конструкцията, за да сте наясно дали ще можете да използвате летвената скара и подпокривното фолио и в бъдеще или и тяхната подмяна е наложителна. Задачата е значително по-леснa, ако за обновяване са само керемидите. Остава единствено да изберете марката, цвета и големината им, като съобразите последното с ширината на носещите летви на скарата, за да не се налага да ги преработвате. Ние от Стефан Вълев ЕООД имаме добра новина за вас. Производители като Тондах (Tondach), чиито продукти можете да намерите в нашия шоурум, вече предлагат керемиди, които се приплъзват една спрямо друга и позволяват напасване по носещите летви.

Обновяване на покрива

Не е необичайно при по-старите сгради с времето да са се появили хлътвания и пробиви в покрива. Каквито и да са причините за това, решението е кристално ясно – подпокривната конструкция е компрометирана и се налага да я отремонтирате преди да пристъпите към реденето на керемиди.Моментът е много подходящ да помислите дали да не преобразите подпокривното пространство в обитаема площ от дома ви. Ако идеята ви се струва добра, можете да заложите на изграждането на цялостна покривна система с дългогодишна гаранция, която ще ви гарантира безпроблемно използване, без допълнителни скъпи обновявания след няколко години.