Циментът – Един от символите на строителството


Съвременното строителство използва все по-широка гама от материали. През последните десетилетия бяха създадени редица иновативни технологии. И все пак, едва ли бихме могли да си представим строеж без цимент. През годините сивкавият прахообразен материал се е превърнал в един от символите на строителството.


Най-накратко циментът е изкуствено неорганично хидравлично свързващо вещество, което при взаимодействие с вода и други течности образува пластична маса, която след това се втвърдява и образува каменовидно тяло. Използва се за приготвянето на бетон и други строителни материали.

Към началото

Смята се, че циментът се появява на земята като естествен материал преди милиони години. Дори още преди да се появи човекът. От момента, в който започва каменното строителство, се правят и опити да се намери подходящ материал, който да свързва каменните блокове. Първите сведения за използването на предшественик на този материал датират от около 6500 години пр.н.е. на територията на древна Набатея в Близкия изток. В древните Асирия и Вавилон също използват като свързващо вещество глина или цимент. Материалът е познат и на египтяните, които строят с вар и гипсов цимент. Според специалисти, строителите в древността постигат някаква форма на хидравличен бетон, който се втвърдява във вода.


Бетонът се използва много активно в строителните работи, извършвани и в Древния Рим. Нещо повече. Той цялостно променя архитектурата, като позволява да се създават сгради, които преди това са немислими като изпълнение. Спояващият материал дава възможност да се изградят много по-разчупени архитектурни образци, сред които са прочутият Колизеум и Пентеон. Всъщност, може да се каже, че именно римляните са тези, които започват да използват цимента по-масово. Те смесват варовик с вулканична пепел и откриват, че полученият материал е издръжлив дори и под вода. За получаването на римския бетон се използва т.нар. „пуцоланов цимент“. Името произлиза от италианското градче Поцуоли, намиращо се в близост до вулкана Везувий, където има значително количество вулканични туфи.

Развитието

През Средновековието стремежът към архитектурни шедьоври намалява значително. Паузата продължава до идването на ерата на Просвещението. Смята се, че основите на съвременната инженерна наука са поставени от английския инженер Джон Смийтън. Но той има и още една заслуга. През 1756 г. създава по-модерен вариант на бетона /хидравличен цимент/, като към цимента добавя камъчета като груб агрегат и парчета от тебешир и смола. Изобретението на Смийтън се оказва много работещо и прави бетона все по-популярен материал.

Друга важна крачка в развитието на цимента е направена на 21 октомври 1824 г. Тогава британецът Джон Аспдин, син на тухлар от Лийдс, получава патент за своя подобрен вариант на строителния материал, който нарича „портланд цимент“. Смийтън решава да го кръсти така, защото цветът на материала силно наподобява този на камъка, добиван на о-в Портланд в Ламанша. Онова, което прави англичанинът, е да създаде премерена смес от варовик и глинест шлам, след което ги изпича, за да излезе въглеродният двуокис. Смята се, че именно „портланд“ циментът на Аспдин е в основата на материала, който познаваме днес.

„Стефан Вълев“ ЕООД е компания, която предлага на своите клиенти огромна гама от материали и системи за грубото и сухото строителство. За грубо строителство се предлагат коминни, покривни, топло- и хидроизолационни системи, отоплителни инсталации, ВиК и др. За сухото строителство при нас можете да намерите всичко, което ви е необходимо – системи с гипсокартон и окачени тавани, вати, електрическо оборудване, тониращ център и всякакви материали и аксесоари, необходими за строителството и интериорните решения. Разбира се, предлагаме и различни марки цимент.