Свежо като пролетта

Студените месеци /особено зимните/ са своеобразно изпитание за организма ни. Това е периодът, в който прекарваме огромната част от времето на закрито, като стремежът ни е домовете и офисите да са максимално добре изолирани и отоплени. И ако зимата предполага най-вече търсенето на по-закътания уют, то идването на пролетта събужда не само природата, но и нас. Иска ни се около себе си да виждаме по-ярки багри, да имаме повече чист въздух и повече светлина. Затова никак не е случайно, че пролетта е време, което често свързваме с началото на редица ремонтни дейности. Колко мащабни да са те, зависи от това в какво състояние е къщата или апартаментът ни след зимата, какви са плановете ни за интериора и екстериора, а и от бюджета, с който разполагаме.

Борбата с мухъла

Често след студените и влажни месеци откриваме, че в помещенията с по-голяма концентрация на влага се е образувал мухъл. У нас това е често срещано явление, което се пренебрегва. Но е добре да знаем, че това са вид гъби, които не само се размножават изключително бързо, но ако ги оставим за по-дълго, могат да нанесат сериозни щети на здравето ни. Мухълът /плесента/ е особено опасен за децата, защото може да доведе до различни алергии, ринити, а дори и астма, защото отделя токсични вещества. Има различни средства и препарати за борба с този вредител, но ако искаме да се отървем от мухъла задълго, най-добре е да помислим за надеждна хидроизолация както отвън, така и вътре в помещенията. Естествено, ползите от добрата хидро- и топлоизолация са много. А една от главните е, че през следващите зимни сезони ще ни бъде по-топло, а ще плащаме за това по-малко.

Да боядисаме

Друга възможност да обновим къщата си през пролетния сезон е да направим козметичен ремонт. Най-вече да пребоядисаме част от стените, а защо не и всички стени. От една страна това ще премахне натрупаните прах, мазнини, плесен и др., а от друга осезаемо ще промени интериора. Новите цветове носят и ново настроение. От друга страна това е един от ремонтите, които не изискват огромни усилия и финансови вложения, но са в състояние да създадат позитивни емоции. Разбира се, възможно е да се добавят и допълнителни декорации, които ще придадат елегантност и разчупеност на интериора.

Да оправим и отвън

Пролетното затопляне дава и още възможности. Например, ако има по-продължителен период без валежи, да положим мазилка на стените на къщата. Това е удобен момент и за боядисване на външните стени.

Или да направим изолация на покрива. Можем да оправим и пътеките в двора на вилата, ако част от плочите са компрометирани или основата им е поддала. А защо да не помислим и за нов вид външна настилка.

Топлото време е възможност да постегнем и балкона си, който много от нас често забравят. А наличието на една добре поддържана тераса може да е голямо предимство. Дори и просто да можем да пием кафето си на въздух през летните месеци, може да е добра мотивация.

Различните ремонтни и строителни дейности предполагат и търсенето на различни материали за сухо и грубо строителство. А да се обикаля, за да се търсят подходящите, не е от най-приятните неща. Това, че всичко може да се намери на едно място е безспорно предимство. „Стефан Вълев“ ЕООД предлага огромно разнообразие от материали и системи за строителството. При това от доказани родни и световни производители. Освен това в нашия шоурум само след 20-тина минути можете да получите уникален проект за вашата баня, съобразен с всичките ви изисквания и предпочитания. Предлагаме и транспортни и земекопни услуги.