Какво представляват ПДЧ и МДФ?

При избора на нови мебели, потребителите често се ръководят не само от цената и визията, но също и от качеството на материалите, от които са направени. Когато влезете в магазин, виждате етикети с абревиатури като ПДЧ, МДФ и други, но знаете ли какво означават всъщност те?

Ние от „Стефан Вълев ЕООД“ ще ви разкажем какво представляват тези материали и какви са основните разлики между тях.

Приликата между ПДЧ и МДФ се корени в това, че са ламинирани плоскости, които се използват при производството на мебели. Те притежават по-висока износоустойчивост в сравнение с масивната дървесина и не се влияят съществено от влагата в помещението. Друга тяхна обща черта е лесната поддръжка и почистване. Но колкото и да са близки по характеристики, двата материала имат и своите съществени различия.

В основата на ПДЧ се коренят дървесните частици, които са пресовани и слепени със специален вид смола. Този материал се среща под няколко форми, като най-често използваните са трислойните плочи. При тях има един по-груб среден слой с по-ниска плътност, благодарение на който се постига по-ниската цена, а плътните повърхностни се грижат за по-голямата издръжливост на материала. Най-големият недостатък при ПДЧ се крие в по-малката влагоустойчивост в сравнение с МДФ плоскостите. За това не се препоръчва използването му в помещения с влажност по-висока от 60%.

Предимствата на този материал се коренят най-вече в ниската цена и по-богатото разнообразие от цветове и фурнири. Мебелите от ПДЧ са лесни за поддръжка, защото не изискват специални грижи и препарати за обработка. Можете да ги забърсвате с кърпа и стандартни почистващи средства, без това да окаже влияние върху външния им вид. Материалът е устойчив на износване, което ви позволява малко повече небрежност по отношение на употребата. Въпреки това, ако желаете вашите мебели да имат запазен вид за по-продължителен период от време е препоръчително да полагате известни грижи за тях и да ги предпазвате от надрасквания.

МДФ плочите са изградени от влакнеста плоскост със средна плътност. При обработка на дървесината се отделя кората от еднородните трупи, нарязва се и се подлага на пара под високо налягане. Процесът се финализира с турбини с въртящи се дискове, които смилат материала до каша. Тук се открива и първата разлика между МДФ и ПДЧ, а именно големината на прашинките. При първия вид, материалът е с еднородна консистенция, докато при втория частиците са една идея по-груби.

Ако сте се насочили към мебели, изработени от МДФ, то тогава трябва да знаете няколко негови предимства. Първо, този материал е напълно екологичен. Дървесните частици, от които е изграден се слепват с лигнин и парафин, което обосновава и неговата природосъобразност. Също така може да се използва в помещения с влажност до 80%, което го прави много по-подходящ и функционален от масивната дървесина. Благодарение на меката суровина от която е изграден, той е лесен за манипулация – рязане, фрезоване и/или огъване. Единственият недостатък на МДФ плоскостите е по-високата цена в сравнение с ПДЧ.

В заключение можем да обобщим, че материалите макар и много различни по състав и структура, могат да се използват като чудесен заместител на масивната дървесина. Дали ще изберете ПДЧ или МДФ, зависи изцяло от предназначението на конкретната мебел. При кухни, ние препоръчваме употребата на първия вид, заради по-високата му износоустойчивост и по-ниската цена за подмяна, докато вторият материал може да се използва предимно в трапезарията и всекидневната.

Ако искате да научите повече по темата, свържете се с нашите консултанти в магазин „Стефан Вълев ЕООД“ на адрес гр. Троян, ул. „Академик Ангел Балевски“ №9.