Как да изберем смесител за баня?

Когато планираме ремонта и новата подредба вкъщи, се налага да обмислим толкова много неща, че нерядко пренебрегваме някои детайли, които ни се струват по-дребни. Само че те се оказват не по-малко важни, тъй като са свързани с ежедневна употреба. Какъвто е случаят със смесителите за банята. Ако изберем такъв, който не ни е удобен, това може да ни изнерви излишно. Затова нека се спрем на някои от нещата, които е добре да премислим преди да си купим смесителя за баня.

Дизайнът

Много често даваме предпочитание на някой смесител, който просто ни е харесал на външен вид и сме преценили, че този дизайн би паснал отлично на представите ни за визията на новата ни баня. Това, разбира се, е от огромно значение. В крайна сметка най-добре е да се ориентираме към обзавеждане и аксесоари, които биха се вписали в избрания от нас стил. А за щастие, възможностите в това отношение вече са много. Можем да изберем смесител с по-къс или по-дълъг чучур, с по-издигнат нагоре или по-нисък. Но дизайнът невинаги е най-важната част при избора на смесител.

Функционалност

Тук нещата вече започват да стават по-сложни. Едно от първите неща, които следва да решим е дали смесителят ни да бъде с една или две ръкохватки. Всяка от двете опции има своите предимства и тук въпросът опира най-вече до това коя от двете ще бъде по-удобна за нас. Т.е. дали да пускаме и регулираме водата с една или с две ръце. Смята се, че ако използваме смесители с два крана, регулирането на температурата на водата ще е малко по-бавно. Но от друга страна те са класически вариант, с който повечето от нас са свикнали. Смесителите с една ръкохватка са по-удобни за ползване и също са достатъчно разпространени.

При избора трябва да преценим предварително какъв е водопроводът ни вкъщи и колко би ни струвало да направим промени, за да пасне на новия ни смесител.

Разбира се, през последните години се появиха и нови, по-модерни варианти, като термостатните смесители. С помощта на смарт системи можем да програмираме предварително температурата на водата.

Има и вариант да монтираме сензорен смесител, който пуска водата без докосване, а само прокарваме ръка пред сензора.

Видове смесители

Най-общо смесителите се делят на два основни вида. Едните са стенните. Те се монтират директно на стената. Другият вариант е да се спрем на стоящи, които се монтират съответно върху мивката или ваната. Що се отнася до стенните смесители, те могат да бъдат външни или вградени. Външните стенни смесители са от вероятно най-класическия вид. Но през последните години вградените печелят все повече почитатели.

Материалът

Това е една от най-важните точки при избора на смесител за банята. Най-разпространеният вариант са хром-никеловите смесители. Това е така, защото покритието им дава по-голямо дълголетие и може да пасне почти на всеки дизайн. Останалите варианти за смесител са бронзов, месингов, керамичен или ПВЦ. Разбира се, цените варират, но все пак водещите критерии трябва да бъдат издръжливостта, безопасността и здравината на избрания материал. В този смисъл по-ниската цена не би била добър съветник. Все пак да не забравяме, че не купуваме смесителя за ден-два.

Разбира се, има още редица фактори, които могат да определят избора ни. Но за да можем да се спрем на смесителя, който ще бъде едновременно красив, удобен и издръжлив, трябва да имаме възможност за избор. В шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД има богат асортимент от всички аксесоари, нужни за банята ни.