Идеи за двора, които ще го направят по-забавен - част 2

Летните месеци са времето, в което можем да използваме двора си не просто като зеленчукова градина или склад, а като място, на което да прекарваме приятни часове. Ето и още някои неща, които можем да направим, за да направим мястото по-привлекателно.

Беседка или пергола

В горещините задължително ни трябва сянка. Разбира се, могат да ни я осигурят дърветата, но не винаги има достатъчно и на подходящо място. Това, което ни хрумва най-бързо е да поставим плажен чадър. Само че сянката се мести, а това означава да се местим и ние. Затова е по-добре да търсим друго решение. Това може да бъде перголата. Най-често тя се изгражда от дървен материал, но може да бъде и с по-здрава основа. Класическият вариант е с използването на покрив от дъски или метални профили, разделени на определено разстояние. Между тях може да се прокара платнено покривало за още по-плътна сянка. Проблемът с перголата се получава, ако падне неочакван летен дъжд. В този случай тя няма да ни бъде така полезна, както би била беседката. Обикновено тя е с плътен покрив, за който можем да използваме различни варианти – класически или битумни керемиди, ПВЦ или метални плоскости, както и поликарбонат. Покривът на беседката също може да бъде разнообразен – двускатен, четирискатен и т.н. През последните години добива популярност и едноскатният вариант.

Ако имаме повече средства и желание, можем да направим покритото пространство и по-голямо. Това ни дава възможност за външна кухня, барбекю кът, огнище или дори за поставянето на мека мебел, за да прекарваме повече време на въздух, без да се притесняваме от силните слънчеви лъчи или дъжда. А ако изградим и допълнителни прегради, можем да удължим сезона на открито с помощта на газов отоплителен уред, например.

Детска или спортна площадка

Онези от нас, които имат по-малки деца знаят, че за малчуганите най-веселите преживявания са свързани с играта. Затова можем да направим своя детска площадка. На пръв поглед звучи твърде сложно и скъпо, но не е задължително да е така. Достатъчно е да имат люлка, пясъчник или пързалка.

Ако децата са по-големи, можем да направим малко игрище, на което да поставим баскетболен кош, врати за мини футбол или да опънем мрежа за волейбол. С такова свое съоръжение, е напълно възможно в играта да се включим и ние възрастните. Хем забавно, хем и ще се пораздвижим, което винаги е добре дошло.

Басейн

Басейнът безспорно прави двора ни по-солиден. А и е прекрасна възможност да намерим прохлада и да се забавляваме. Разбира се, това е инвестиция, която изисква повече вложения и поддръжка. Но е чудесен начин да направим лятото си на двора много по-приятно.

В днешно време има различни възможности да се сдобием с басейн. Можем да се спрем на по-евтините сглобяеми вкопани или надземни конструкции, а можем и да изградим по-солиден басейн с бетонна основа. Възможностите за финишни покрития и цветови рещения също са разнообразни.

Ако решим да изграждаме басейн е най-добре да не експериментираме, а да се обърнем към специалисти. Има много неща, които трябва да имаме предвид – нивелация, подходящи помпи, възможности за пречистване, вместимост и т.н.

„Стефан Вълев“ ЕООД е компания с богат опит, която предлага огромна гама от продукти, подходящи за грубото и сухото строителство. Каквото и да сте замислили да изградите в двора, в къщата или офиса си, при нас ще намерите най-добрите възможни решения, материали и инструменти от утвърдени производители. А за ваше улеснение, можете да разгледате предварително и нашия виртуален магазин.