ЕКСТЕРИОРНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ – ЗА КРАСИВИ И СТИЛНИ ВЕЧЕРИ

През топлите месеци прекарваме много време на двора. Когато е светло, всичко е наред. Можем да се наслаждаваме на цветята, които сме посадили или да играем с децата на тревата. Но ако нямаме външно осветление, с падането на мрака, дворът става на практика неизползваем. А защо да бъде така, при положение че с поставянето на точното екстериорно осветление и цветово съчетание, можем не просто да използваме двора си и вечер, но и да го превърнем в малко произведение на изкуството. Разбира се, стига да имаме предвид някои подробности, които ще са ни от голяма полза при избора.

Как да го измислим?

За да се превърнат дворът или терасата ни в истинска вечерна феерия, можем да се огледаме и да потърсим местата, които бихме могли да претворим в своеобразни акценти. Например, ако в двора имаме басейн, можем да го осветим не само отвътре, но и около него. Друга възможност е да сложим декоративно осветление на някое /или няколко/ интересни растения, които отглеждаме навън. С поставянето на подходящи лампички зад тях, можем да им придадем известна загадъчност или да ги разположим така, че да изпъкват по-ярко. Осветената пътека също допринася за приказния вид на градината нощем. Можем да го направим с осветителни тела, сложени ниско по земята или с лампи, качени на стойка, подобно на уличното осветление. Още класически варианти са да разположим осветление по оградата или около масата.

Не е лошо да имаме предвид каква е стилистиката на двора ни. Ако сме постигнали старинна атмосфера, то в такъв случай е добре осветлението също да наподобява по-винтидж стил. Например, да разположим фенери по стените или на стойка. Но ако сме заложили на по-футуристична визия, можем да я допълним с осветителни тела с по-нетрадиционна форма.

Въпрос на стил и вкус е дали осветлението да бъде по-силно или по-приглушено. Днес има най-разнообразни възможности за това.

Какво осветление да изберем?

Дали да се спрем на добрата стара електрическа крушка, на LED осветление или на по-модерните соларни осветителни тела? Изборът зависи най-вече от стилистиката на самия двор. Разбира се, има вариант осветлението да бъде от различен тип, в зависимост от това каква конфигурация изберем.

Едно от най-основните неща, за които е добре да се оглеждаме, е степента на защита на осветителните тела /IP/. Тъй като са изложени на различни атмосферни влияния, е препоръчително да се спрем на осветителни тела с по-силна защита. Така няма да се притесняваме от всеки дъжд. Смята се, че тази защита следва да е поне IP44. А за осветление, което е разположено под вода, защитата трябва да е IP67 или IP68.

Друга подробност, която може да ви помогне при избора, е степента на енергийна ефективност. Защо да правите излишни разходи за електричество, при положение че можете да поставите енергоспестяващи уреди? Дори цената на тези осветителни тела да е малко по-висока, тя много бързо ще бъде компенсирана от по-малкото използван ток.

Не забравяйте също за качеството на материалите, от които са произведени осветителните тела. От това зависи колко дълго ще можете да ги използвате.

Онези, които вече са посещавали шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД в Троян, едва ли ще се учудят, че предлагаме и екстериорно осветление. Защото стремежът ни е при нас наистина да откриете необходимото не само за грубото и сухото строителство, но и всичко, което може да ви бъде полезно, за да завършите успешно всеки свой проект за апартамента, къщата, офиса или двора си.