Тухлената ограда

Оградата е важна за всеки имот. Тя го обособява, създава лично пространство и ако е по-плътна, може да ни отдели от евентуалните любопитни очи на съседите. Днес има най-различни материали, които можем да използваме за ограда – както естествени, така и изкуствени. Можем да предпочетем оградата да бъде само символична, а можем да заложим на по-стабилна конструкция.

И все пак тухленият зид си остава класика. Той е стилен и стабилен. Прави двора ни напълно обособен и дава доста повече възможности да повишим сигурността си. Разбира се, тухлената стена определено е скъпо удоволствие, което на всичко отгоре изисква време и работна ръка. Затова не са редки случаите, когато се изгражда само откъм улицата. Но ако все пак успеем да прежалим средствата и се заемем с построяването на тухлена ограда, имотът ни веднага ще се преобрази. А и стойността му със сигурност ще скочи значително.

Планирането

Изграждането на тухлен зид никак не е проста работа, затова най-често се обръщаме към специализирана фирма или майстори. Но ако решим да опитаме сами, първото, с което трябва да започнем, е да направим добро планиране. Най-напред трябва да премерим обиколката на обекта, който ще заграждаме, за да изчислим количеството материали, които ще са ни нужни. След това трябва да вземем решение с какви тухли ще строим новия си зид - дали ще се спрем на класическите тухли четворки или ще предпочетем бетонните блокчета. Разликата на първо място е в размерите на двата вида тухли. Това има значение за броя на редовете, които ще вдигаме и оттам в бройката на самите тухли. Има някои особености и при полагането. Можем да се спрем на смесен вариант за оградата, с използването на тухли и дърво или панели от друг материал. Това означава да имаме предварително подготвен дизайн.

Разбира се, трябва да се има предвид и теренът, на който ще издигаме зида. Най-добре е предварително да бъде подравнен, за да можем да разчитаме, че основата ще бъде достатъчно здрава и редовете ще бъдат правилни.

Основата

В никакъв случай не бива да подценяваме изграждането на основата, защото от нея зависи стабилността на нашия зид. При неправилна работа на този етап от строежа, малко по-късно може да се окаже, че всичките ни усилия са отишли напразно. Тук трябва да имаме предвид височината, която сме планирали. Колкото е по-висока бъдещата ни ограда, толкова по-здрава и дълбока трябва да е бетоновата основа. Следващата стъпка е да определим дали основата ще бъде точкова или непрекъсната. При полагането на основата е изключително важно да имаме добър кофражист, за да изчисли правилно калъпа, в който ще наливаме бетона. Самият бетон също може да е с различна здравина, в зависимост от носещата способност на почвата, атмосферните специфики и височината, която предвиждаме. Трябва да се постави и арматура.

Изграждане

Важно е да предвидим отстоянията, на които ще изграждаме колоните на оградата. Те могат да варират, в зависимост от линейната дължина, височината и използвания материал.

По отношение на реденето, бетонните тухли са по-лесни за работа. Разбира се, независимо от избрания материал, трябва винаги да имаме под ръка нивелир, за да вървят редовете равно.

За да запазим зида си, отгоре трябва да сложим т.нар. шапка. Можем да купим готови модули, а можем отново да изработваме кофраж, за да налеем бетона. Дали ще завършим оградата си с керемиди или по друг начин, зависи от избрания стил и от идеите ни за облицовката на стените.

Ако сте решили да изградите тухлен зид, можете да откриете качествени тухли в шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД в гр. Троян. И не само това. Тук имаме всичко, което ще ви е нужно за строежа, включително и инструментите и работните облекла.