Гранитна или метална мивка

Без съмнение, покривът е една от най-важните части на къщата. Ремонтът и особено пълната подмяна на покрив са твърде скъпи, затова е добре да не подценяваме тази част на сградата, а да я поддържаме в добро състояние. И тук на първо място идва правилното и качествено отводняване. То може да спаси не само покрива, но и фасадата на къщата.

Какво е отводнителна система за покрив?

Отводнителната система на покрива се изгражда от улуци и водосточни тръби, свързани помежду си с фитинги. Улуците се монтират по всички страни на покрива и събират дъждовната вода, която се стича по керемидите. Това са своеобразни канали, които отвеждат водата към водосточните тръби. Оттам водата попада в канализацията.

Както вече стана дума по-горе, изграждането на подобна отводнителна система е изключително полезно, защото не позволява на водата да се стича по фасадата и да я съсипе много по-скоро, отколкото тя би могла да издържи. И по този начин да доведе до нови сериозни разходи.

Как да изберем отводнителна система?

За да изградим правилно отводнителната система на сградата е нужно да имаме предвид няколко неща: площта на покрива ни, формата и наклона му, материала, с който е покрит и оттам съвместимостта с материала на улуците и водосточните тръби. Трябва също да се има предвид къде попада водата след като се е стекла по водосточните тръби.

Правилният избор на улуци и водосточни тръби може да се превърне в стилно допълнение към фасадата и да ѝ придаде още по-елегантен вид.

Нека се спрем на основните варианти, които можем да изберем за отводнителната система:

Ако сградата е с плосък покрив, в такъв случай покритието не е с керемиди, а с хидроизолационна мембрана. В този случай водата се отвежда чрез фунии към водосточните тръби. Тук не се нуждаем от улуци, но трябва да имаме предвид, че фуниите /барбаканите/ трябва да са много точно изчислени.

Друг вариант е отводняване чрез лежащи улуци. В този случай улеите се поставят в своеобразни легла и са скрити, което е нужно при определени дизайнерски решения. Прилага се и при промишлени сгради.

Най-масовият вариант за изграждане на отводнителна система е с помощта на окачени улуци, които се захващат за покривната конструкция с помощта на скоби. В този случай улуците са обли и изработени от твърд материал. Този вид отводняване е най-често използван за частни домове, защото е и най-достъпен като цена, а същевременно е с доказана ефективност.

Трябва да имаме предвид, че изграждането на качествена отводнителна система не е толкова просто, колкото изглежда и най-доброто решение ще бъде да се обърнем към специалисти. Има голямо значение с какъв материал е облицован покрива ни – класически, битумни или бетонни керемиди, гофрирана ламарина и др. Още по-сложно е, когато са използвани каменни плочи. Водата се стича по различен начин по съответния материал. А не бива да забравяме и градуса на наклона на покрива. Той също е важен за отичането на водата.

Изборът на материал е важен, както е важно да има къде да открием всичко за нашия строеж или ремонт на едно място, без да се налага да обикаляме. В складовете на „Стефан Вълев“ ЕООД ще откриете всички нужни материали не само за изграждането на отводнителна система, но и на самата покривна конструкция. При това предлаганите стоки са от утвърдени производители.