Как да изберем плочки за банята?

Красивата елегантна баня вече не е недостижим лукс и е нещо, което всеки би искал в дома си. Най-често срещаното решение за облицовката на стените и подовете са плочките. Но преди да идем и да накупим плочки, е добре да премислим внимателно какви да изберем. А още по-правилно е да се посъветваме със специалист, защото той може да ни разкрие детайли, за които вероятно не подозираме. Върху избора ни могат да влияят различни фактори, на които ще се спрем накратко.

Материалът

Можем да избираме между три варианта за плочките в банята – фаянс, теракот и гранитогрес. Разликата е в материала, от който са направени и това се отразява върху тяхната здравина. Най-здрав безспорно е гранитогресът, след това е теракотът и най-крехки съответно са фаянсовите плочки. Поради това фаянсът се използва предимно за облицовка на стените, а не за подово покритие.

Най-често срещаният у нас вариант е фаянс за стените и теракот за пода. Често фирмите производители създават модели, в които могат да се комбинират двата материала. Разбира се, ако искате плочките да бъдат възможно най-издръжливи, можете да се спрете и на гранитогрес.

Размерът на плочките

Тук възможностите са толкова разнообразни, че изборът е въпрос най-вече на естетически предпочитания. Но има и още някои детайли, които е добре да имаме предвид. Най-напред е важен размерът на помещението, което ще облицоваме. Ако имате малка по размери баня, съответно по-малките размери на плочките ще й паснат. Но ако банята ви е по-просторна, фугите между плочките могат да поразвалят вида на помещението. Затова за по-голяма баня е за предпочитане да не избираме съвсем малки плочки.

Осветеност

Традиционно е за предпочитане, ако банята няма достъп до външно осветление или то е твърде слабо, да избираме по-светли тонове за плочките си. За банята, която има по-голям достъп до външна светлина, можем да си позволим и по-тъмни гами.

Разбира се, възможностите, които ни дават съвременните осветителни тела могат да променят тази традиция. Дали ще се чувстваме по-уютно в баня с по-приглушено осветление или ще искаме да ни е по-светло е наш личен избор.

Цветът на плочките

Що се отнася до избора на цветове, днес той е толкова богат, че можем да се превърнем в истински дизайнери на новата си баня, като съчетаваме комбинации. Но все пак е хубаво да сме внимателни, защото между експеримента и кича понякога крачката е твърде малка.

Можем да съчетаем цветовете в банята с тези в останалите помещения в жилището, а можем и да я превърнем в съвършено различно помещение. Добре е да внимаваме и за стила. Ако в останалата част на къщата или апартамента ни сме заложили на по-футуристичния стил, например, една баня в ретро стил би стояла малко като кръпка. Но пък от друга страна може и да стане интересно, кой знае?

Цената

Няма как да подминем този фактор, защото най-често именно той е определящ при избора ни. Разбира се, ако се спрем на по-евтините варианти, едва ли ще можем да разчитаме прекалено на това избраните от нас плочки да бъдат достатъчно здрави и трайни.

Облицоването на стените и пода на банята е сравнително трайна инвестиция, затова понякога е по-добре да жертваме малко повече средства, но да имаме по-здрави и по-елегантни плочки.

За всеки потребител е важно да има правото на избор и да може да разчита, че в магазина ще има достатъчно наличности, за да не се налага да чака материалите твърде дълго. „Стефан Вълев“ ЕООД е компания, която през годините е доказала, че клиентът може да открие както богат асортимент, така и адекватна помощ от страна на компетентни служители.