КРАТКА РАЗХОДКА ИЗ ИСТОРИЯТА НА ВОДНАТА ТОАЛЕТНА И ДУША

Да имаш красива и функционална баня вече се смята за нещо съвсем обикновено. Напълно в реда на нещата е да имаме и високи изисквания към хигиенните норми в санитарните възли. Разбира се, следва да отбележим, че през предишни исторически епохи това далеч не е така. Всъщност, да имаш собствена баня във всеки апартамент или къща, в редица страни става масово разпространено едва през втората половина на ХХ век. А достигането до съвременното ниво на удобства и хигиена в банята е процес, който отнема векове.

Откривателите на водната тоалетна

През втората половина на ХVI в. в двора на английската кралица Елизабет се появява сър Джон Харингтън. Той се занимава с писане и преводаческа работа, но името му остава в историята с нещо съвършено различно. В своето имение в Кийстън, в района на Съмърсет, придворният поет успява да изобрети първия прототип на водната тоалетна, която нарича Аякс. Системата на сър Джон е снабдена с клапан за изпускане на водата от резервоар, а дизайнът на купата позволява тя да се изпразва след поливането. Но Харингтън не успява да се справи с един сериозен проблем – премахването на неприятните миризми. Решението е открито през втората половина на ХVIII век. При това също от човек, чиято основна дейност е съвсем различна. Шотландецът Алекзандър Къминг е часовникар, който успява да измисли и някои интересни инструменти. През 1775 г. часовникарят добавя към откритието на сър Джон S-образната тръба. Успява да създаде и система за промиване на тоалетната чиния.

Разбира се, до масовото навлизане на водната тоалетна има още време. Това става едва когато е създадена по-съвършена канализация и вътрешен водопровод.

Пътят на душа

Смята се, че още древните гърци успяват да измислят приспособление, с помощта на което да се пръска вода при къпане. Но историята на съвременния душ минава през 1767 г., когато лондондският майстор на печки Уилям Фийтъм създава първия механичен душ. Само че изобретението на англичанина не е посрещнато радушно. Причината е, че при нагряването се използва една и съща вода. Така по време на къпане тя става все по-мръсна и всъщност едва ли може да се говори за истинско измиване. Въпреки неуспеха на Фийтъм, идеята му става отправна точка за усъвършенстване на технологията. А същинска популярност душът добива едва през 1872 г. Лекарят на затвора в Руан, Франция, д-р Франсоа Мери Делабост започва да обмисля начин как да подобри хигиената на затворниците и да опази здравето им. И внедрява първите масови душове. Те са подредени така, че да улеснят и охраната на затвора.

В началото на ХIХ в. се появява и първият дизайнерски душ, известен като „Английско регентство“, но авторът му не е известен.

Вашата нова баня

Днес банята и тоалетната не само са неизменна част от къщата или апартамента ни, но са и много важна тяхна част. Затова в шоурума на „Стефан Вълев“ ЕООД можете да откриете богато разнообразие от всичко, което ви е необходимо за вашата нова баня: санитарен фаянс, теракота, душове, тоалетни чинии, мивки, огледала, шкафове и всякакви аксесоари. Така ще имате възможност да развихрите фантазията си и да създадете банята, в която ще ви бъде и удобно, и приятно. Можете да разгледате повече в двете зали с изделия за банята на нашия виртуален магазин или да дойдете на място. А ако се колебаете как да изглежда банята ви, можем за броени минути да направим за вас професионален проект.

Още новини