Основни познания за сухото строителство – част 1

Сухото строителство реално е изграждане на конструкции за разделяне и обособяване на помещения, по-специално за преградни стени, окачени тавани и повдигнати подове. В тази сфера се използват индустриални, предварително изработени елементи и материали, които се закрепват чрез винтове, клеми и клик-системи. „Стефан Вълев“ ЕООД предлага продуктите и системите на световно известната германска фирма Knauf. С тях сравнително лесно можете да изградите интериора на дадено помещение, без да ви се налага да използвате цимент, бетон или мазилка. Единствените материали със съдържание на вода, които се използват в сухото строителство, са финишните покрития на повърхностите, като латексни и акрилни бои.

Основни елементи
Класиката тук са плочи гипсокартон, конструкции за монтаж и изолации от минерална вата. Днес има огромен избор на материали за изолация и за изработка на плоскости и все по-силно се залага на естествените материали.

  • Гипсът (под формата на гипсокартон) е предпочитаният вариант. Той може да приеме всяка форма и има висока устойчивост на огън, освен това е естествен продукт и вече подлежи на рециклиране.
  • Конструкциите за монтаж се изработват от метал (метални профили) и от дърво (дървени греди). Те обединяват висока товароносимост при минимален разход на ресурс и служат за конструкции за монтаж на стени и окачени тавани.
  • Минералната вата (стъклена или каменна вата) се влага за изолация между две плочи от гипсокартон. В случай на пожар намалява разпространението на огъня, а и играе ролята на шумоизолация. През зимата предлага оптимална топлоизолация.

Качества на гипсокартона
Плочите гипсокартон са сравнително леки и могат много лесно да се режат в съответствие с нуждите. Типичният размер е: дебелина 12,5 mm, ширина 600 или 1250 mm и дължина от 2000 до 4000 mm. Външната обшивка от картон гарантира цялостната стабилност на елемента. Класовете на качество са най-различни, защото обикновените плоскости не отговарят на високите изисквания за противопожарна защита и шумоизолация и не са подходящи за работа във влажни помещения. При нас можете да намерите специални плочи с различни характерни свойства, като пожароустойчив, влагоустойчив, формовъчен и пр. гипсокартон, както и такъв за шумоизолация.

Приложение
През последните години предлагането на качествени системи и единични строителни елементи усилено расте. Сухото строителство започва да се прилага във все повече сфери благодарение на многобройните възможности за приложението му.

Някои от тях са:

  • Облицоване на тавани и поставяне на окачен таван

В зависимост от вида на работата и строителните материали облицовките на тавани и окачените тавани представляват може би най-големия дял от сухото строителство. Тук освен обикновено изграждане, се включват шумоизолациите и интегрирането на различни повърхности. Без значение дали са отделни елементи, огънати структури, с фуги или без, тавани от различни материали, с разнообразни форми и системи – всички възможности се покриват.

  • Покритие за стени и монтажни стени

Разнообразието на приложението на гипсокартона при изпълнението на облицовките на стените е безкрайно: за прави, овални и вълнисти повърхности, върху различни материали и системи със съответните профили, за преградни, разделни и постоянни стени, за предстенни конструкции. Благодарение на богатата гама продукти на фирмата Knauf за всеки проблем ще намерим решение. Можете да използвате гипсокартон при всякакви условия: влага, ниски и високи температури, предпоставки за образуване на мухъл. Препоръчваме ви, преди покупка да се консултирате с нас, за да сте сигурни, че се избрали правилния продукт за вашите нужди.